Acum două zile am ajuns în Bangkok. După mai bine de 10 ore de zbor din București și alte câteva ore petrecute prin aeroporturi, am aterizat rupți de somn în capitala Thailandei.
Am ajuns la hotelul pe care îl rezervaserăm, care e drăguț, dar mai puțin drăguț decât în poze. Ne-am obișnuit să fie așa.
În prima zi nu prea am fost în stare de prea multe, însă ieri și azi am luat orașul la picior.
Bangkok este cumva diferit, dar și pe alocuri asemănător cu ce am experimentat până acum în călătoriile noastre.
Este un amestec de culori, de mirosuri, de oameni, de mijloace de transport, de curat cu murdar, de bogat cu sărac, de tradițional și modern.
Pur și simplu te pierzi pe străzile lui, printre mulțimea de oameni, printre claxoane, miros de eșapament și de mâncare, de canal și de flori, de ofrande și gunoaie.
Ca să vă dați seama cât de cât, deși e mai bine să veniți și să vă convingeți, iată ce am experimenta/aflat până acum:
cred că nu exagerez dacă spun că este cel mai aglomerat oraș pe care l-am văzut, cu cel mai nebun trafic. Își dai seama de asta mai ales când ești într-un tuk-tuk care ia curbele cu o roată pe bordură. 🙂
- există mototaxi, adică motoare sau scutere pe care le oprești, te urci în spate (fără cască și echipament), te pui pe o parte pe el și te duce la destinație. Pe un scuter sau motor pot merge chiar 3 adulți (evident că fără niciun fel de echipament) sau chiar 2 adulți și doi copii.
- în cele mai multe locuri nu sunt semafoare, iar mașinile nu opresc la trecerea de pietoni, din contră, accelerează sau claxonează ca să te atenționeze să nu treci. Aștepți să treacă toți sau urmărești un localnic și când se lansează el, atunci mergi și tu.
- mâncarea e delicioasă, majoritatea din ce am apucat să încercăm, mult prea picante unele, ceea ce ne face să mai scăpăm câte o lacrimă în colțul ochiului.
- locul acesta este ieftin și e capitală. Mă întreb ce o fi dincolo de el. Adică noi am plătit la o masă între 20-35 de lei pentru amândoi, la un restaurant la care aș fi mâncat și acasă, adică arăta foarte bine. Încă nu am încercat street food, dar urmează.
- dacă tot suntem la mâncare, cea de pe stradă arată delicios în multe locuri și e cam la tot pasul. Un street food delivery continuu. 🙂
- thailandezii mănâncă încet, mai ales pentru că mâncarea e picantă, dar mănâncă destul de mult la o masă. Asta că pentru ei mâncarea e un mod de socializare, un fel de sărbătoare. Porțiile se împart între cei de masă, nu vin toate o dată. Pe măsură ce mâncarea e gata, e servită și fiecare persoană își pune în propriul bol sau farfurie.
- poți intra de pe o stradă principală, plină cu armată, direct într-un cartier murdar, unde oamenii dorm pe stradă, unde gătesc printre ateliere de mașini și motoare, după care să mai mergi așa o vreme și să ajungi la un hotel luxos în mijlocul acelui cartier sau chiar la Ministerul de interne.
- spre deosebire de Maroc, oamenii nu au nicio problemă dacă le faci poze, ba chiar îți zâmbesc.
- călugării budiști pot fi întâlniți la tot pasul.
- poluarea se simte în aer, mulți poartă măști.
- taximetriștii negociază la greu, iar dacă nu îți convine a doua variantă propusă de ei, pleacă mai departe.
- la ei, regele este ca o figură sfântă; poze cu el apar peste tot, în fața clădirilor se află fie un tablou, fie o statuie a lui cu multe ofrande.
- râul care traversează orașul și pe care l-am traversat și noi prin două părți este cel mai murdar din câte am văzut până acum.
- să vezi un turist în vârstă cu o thailandeză tânără este ceva frecvent.
- e un oraș frumos, dar care te obosește repede și îți mănâncă energia, ca orice alt oraș mare, de altfel.
- deși sunt foarte mulți, nu îi auzi certându-se pe stradă sau înjurând. În afară de nebunia traficului, la nivel de sunete umane, volumul e destul de redus.
Am vizitat câte ceva în cele două zile și am experimentat și o parte din mâncarea lor, însă despre toate astea o să vă vorbesc într-un alt articol.
Încă o dată ne dăm seama că pentru a cunoaște un loc e nevoie să cobori din mașină, să mergi pe jos, să interacționezi cu oamenii, să fii în mijlocul lor, să simți mirosurile, să guști mâncarea, să treci strada cum o fac ei și să simți măcar puțin stilul lor de viață.
Va urma…
Pentru a primi articole despre călătoria noastră te poți înscrie aici.
Dacă nu ai descărcat încă e-book-ul nostru gratuit, Călătorește în siguranță, te invităm să accesezi butonul de mai jos și să urmezi pașii.
Ne poți urmări și pe Facebook și Instagram.
Vrei să beneficiezi de reduceri la servicii pentru călătorie? Accesează aici pagina noastră de resurse și bucură-te de oferte la cazare, transport aerian și terestru.
Ancuța