A călători responsabil înseamnă printre multe altele să ai grijă de sănătatea ta și să previi cât de mult posibil apariția unor probleme din acest punct de vedere. Situațiile în care ne este pusă sănătatea în pericol sau chiar viața nu țin cont de faptul că noi suntem în vacanță. Pur și simplu, ele sunt imprevizibile și pot apărea oricând, inclusiv atunci când credem că nouă nu ni se poate întâmpla.
Când am început să călătorim, ne-au interesat câteva aspecte importante:
- trusa de prim ajutor
- asigurarea medicală
- cursul de prim ajutor, despre care am vorbit aici.
- cardul european de sănătate
- vaccinuri
Trusa de prim ajutor
Pentru călătoria cu motocicleta, fiind mai mult spațiu și nefiind nevoiți să cărăm lucrurile în spate, am avut o trusă de prim ajutor mult mai mare decât cea pe care o avem acum. Pentru Asia am fost nevoiți să ne adaptăm, pentru că nu toate medicamentele sunt acceptate în țările în care noi călătorim și pentru că urma să cărăm în spate totul.
Așadar, noi am selectat ce am considerat că e musai să avem cu noi:
- Spray țânțari și căpușe – neapărat spray-ul să aibă DEET peste 35%.
- Gel aloe vera
- Spirt – am cumpărat de aici, nu aveam voie cu el în aeroport. Am găsit în Thailanda vată cu spirt sub formă de blister.
- Fașă sterilă
- Fașă elastică
- Plasturi
- Plasturi cu ardei iute – pentru ameliorarea durerilor
- Oximed pentru arsuri
- Tifon
- Betadină
- Cremă cu antibiotic
- Spray anti-inflamator – În tura cu motocicleta am avut un gel, dar pentru Asia am găsit un spray de 50 ml, pe care l-am considerat mult mai practic și mai ușor de cărat.
- Ibuprofen
- Forfecuță (mai mică de 6 cm pentru aeroport)
- Pensetă
- Pastile dureri de gât
- Termometru
Trusa noastră este una minimalistă, dar necesară.
În principiu cam tot ce e mai sus găsiți și în farmaciile din alte țări, însă nu și dacă plecați în drumeții, locuri mai izolate sau dacă ceva se întâmplă pe timpul nopții și nu aveți acces la o farmacie. Oricum, la febră mare, diaree sau vomitat, mai ales în zonele tropicale, e recomandat mersul la spital. Nu așteptați nimic, mai ales dacă se întâmplă pe timpul nopții. Am auzit povești foarte urâte când bolnavii au așteptat prea mult sau nu au acordat importanță și a doua zi dimineață a fost prea târziu.
Trusa noastră era și mai minimalistă înainte să plecăm în drumeția din junglă. Dar știind că mergem acolo, unde nu aveam acces la nimic, am mai completat-o. Pe de altă parte, substanțele din medicamente pot să difere de la o țară la alta și am auzit și cazuri de persoane care au luat medicament cu aceeași substanță, dar din țări diferite și au făcut alergii. De fapt era același, dar compoziția era diferită sau medicamentul era sub altă denumire.
Ce conține trusa de prim ajutor și pentru ce este fiecare medicament util ar trebui să știe fiecare persoană alături de care călătorim. Pentru cei care călătoresc cu copiii sau pentru cei care suferă de anumite afecțiuni, cu siguranță trusa arată diferit.
Din punctul nostru de vedere, în special pentru o călătorie pe perioade mai lungi mai importantă decât trusa medicală este cursul de prim ajutor și să vă cunoașteți grupa de sânge. Din păcate, foarte mulți oameni nu își știu grupa de sânge. În Thailanda, am văzut pe o motocicletă un sticker cu grupa de sânge.
Trusa medicală este diferită în funcție de tipul de călătorie, durata acesteia, afecțiunile pe care le avem etc, însă noi considerăm că este foarte important ca ea să existe, chiar și cu un minimum de produse.
Chiar dacă sunteți într-o țară mai puțin dezvoltată nu ezitați sub nicio formă să mergeți la medic sau la farmacie dacă situația o cere. De obicei, un virus contactat în acea țară va fi mai ușor de identificat acolo și poate chiar mai ușor de tratat în acea țară, deoarece oamenii se confruntă cu acea problemă frecvent. Nu e general valabil, dar e recomandat să consultați un medic acolo și apoi să decideți ce vreți să faceți pe mai departe cu diagnosticul primit, în funcție și de starea pe care o aveți atunci.
Asigurarea medicală
A venit momentul să aducem în discuție și asigurarea medicală pentru călătorie. Din punctul nostru de vedere, orice ieșire din țară ar trebui însoțită de o asigurare medicală care să acopere de la costuri de spitalizare și până la cele de repatriere. Interesați-vă despre cum să o folosiți în caz că aveți nevoie de ea, salvați-o pe telefon sau chiar printați-o pentru a o avea la îndemână. Dacă ajungeți la spital sau la o clinică privată, menționați că o aveți și întrebați despre cum puteți să beneficiați de ea în urma consultației.
Dacă e nevoie să folosiți asigurarea, neapărat sunați la numărul de pe poliță cât mai repede și raportați ce s-a întâmplat.
Cursul de prim ajutor
Din punctul nostru de vedere, cursul de prim ajutor este o necesitate, dar mai ales un aspect ce ține de responsabilitate și de grija față de ceilalți.
Poate sunt eu prea radicală, dar ar trebui să fie ceva obligatoriu în școli (și nu numai), din punctul meu de vedere.
Noi am făcut cursul de prim ajutor la Crucea Roșie. Anul acesta cei de acolo au dezvoltat o aplicație gratuită care nu înlocuiește cursul, dar care îl completează foarte bine. Am scris despre experiența noastră și despre această aplicație aici.
Cardul european de sănătate
Știați că puteți beneficia de un card european de consultație, care vă acoperă gratuit aproape orice fel de vizită la spital sau la o clinică privată? Noi l-am folosit în Spania și în Germania. Îl puteți achiziționa gratuit de la Casa de Sănătate din orașul de reședință.
În Spania, pe baza lui, ai acces în spital la orice tip de analize timp de o zi, inclusiv cu internare dacă e nevoie.
Vaccinurile
Dacă mergeți în țări cu risc crescut pentru diferite boli, indicat ar fi să luați în calcul ideea de a vă vaccina împotriva lor. Noi am mai fost în Asia pentru 2 săptămâni într-un concediu în Bali. Nu ne-am vaccinat atunci pentru că nu am considerat că este necesar. Însă pentru această plecare am ales să ne vaccinăm. Se poate face asta în Timișoara la centrul Profilaxia. Aici este și o listă cu țările cu risc și cu indicații pentru vaccinări. Foarte important de știut este că în unele țări nu puteți intra fără să faceți dovada unor vaccinuri. De aceea, solicitați un certificat internațional cu vaccinurile pe care le faceți. Începeți din timp, întrucât unele vaccinuri necesită mai multe doze, la distanță de câteva luni fiecare. Noi am început anul trecut în noiembrie și am finalizat anul acesta în aprilie. Deși inițial nu prea am fost încântată de ideea de a mă vaccina, acum, văzând cum stau lucrurile și citind despre persoane care nu s-au vaccinat și au făcut acele boli aici, mă bucur că m-am lăsat convinsă.
Nu se poate face vaccin pentru malarie. Există pastile, dar noi am decis că nu le vom lua, întrucât au efecte adverse, acoperă doar parțial riscul de a contacta virusul, iar dacă iei pastile și faci malarie, boala este mai violentă.
Foarte important, mai ales dacă nu luați pastile, este să:
- Consumați multe lichide. Noi am avut de suferit din cauza deshidratării care s-a întâmplat treptat, dar sigur în tura cu motocicleta. Pot apărea probleme la care nici nu ne-am fi gândit, doar pentru că nu bem suficient de multă apă.
- Consumați fucte în fiecare zi.
- Vă odihniți. Chiar dacă nu reușiți să vedeți tot ce v-ați propus în vacanță, nu e capăt de țară. Dacă ați ajuns în punctul în care organismul este obosit, înseamnă că e momentul pentru o pauză.
- Nu consumați mult alcool.
- Încercați să nu vă abateți prea mult de la obiceiurile sănătoase pe care le aveți acasă.
Orice exces asupra organismului se resimte mai devreme sau mai târziu.
Să fii precaut nu înseamnă să pui răul înainte, înseamnă să fii responsabil. Nu putem preveni prea multe, dar atunci când vine vorba de sănătate, ne putem lua câteva măsuri de precauție.
Pentru a primi articole despre călătoria noastră te poți înscrie aici.
Dacă nu ai descărcat încă e-book-ul nostru gratuit, Călătorește în siguranță, te invităm să accesezi butonul de mai jos și să urmezi pașii.
Ne poți urmări și pe Facebook și Instagram.
Vrei să beneficiezi de reduceri la servicii pentru călătorie? Accesează aici pagina noastră de resurse și bucură-te de oferte la cazare, transport aerian și terestru.
Călătorii frumoase,
Ancuța
Un comentariu Adăugă-le pe ale tale