În Thailanda am decis să mergem la un curs de gătit, pentru că părea distractiv, dar mai ales pentru că eram interesați să cunoaștem mai multe despre ceea ce aveam în farfurie. Engleza lor este destul de dificil de înțeles acolo unde există, iar majoritatea meniurilor nu au trecute toate ingredientele, ceea ce înseamnă că de multe ori comanzi pe baza unor imagini sau a unor denumiri din care poți să înțelegi ceva, dar nu prea multe.
Așa că în Chiang Mai, am ales să mergem la Școala de gătit Thai Akha pentru care am plătit 27 $ / persoană. Cursul a avut loc în intervalul 9-15.
Am început de dimineață cu o vizită la piață, timp în care am reușit să interacționăm puțin cu grupul și să ne cunoaștem cât de cât. A fost prima oară când participam la ceva organizat de când ajunsesem în Thailanda și experiența a fost foarte plăcută.
La piață am aflat câte ceva despre condimentele și plantele pe care ei le folosesc și despre cultura lor culinară. Am învățat despre tipurile de mâncare picantă, am gustat unele ingrediente și cei care au dorit și-au putut cumpăra câte ceva.
Am continuat ziua în bucătărie unde am mâncat/gustat 11 feluri de mâncare. Da, chiar atâtea și tot atâtea am și gătit. Bineînțeles, porțiile au fost mici pentru ca să putem gusta din fiecare.
Cursul a fost foarte interesant și am învățat că:
- thailandezii mănâncă puțin, dar foarte des, cam la 30 de minute dacă e posibil.
- la fel ca alte mâncăruri tradiționale, cea thailandeză are multe ingrediente care îngrașă și nu sunt nepărat sănătoase.
- thailandezii folosesc mult zahăr în măncărurile care par a fi sărate și de asemenea, pun sare în dulciuri.
- dacă nu e cu orez sau noodles, atunci nu e mâncare.
- termenul de prăjit la ei, nu înseamnă prăjit, de fapt. Au o tigaie specială, wok, unde prepară mâncarea fără prea mult ulei sau deloc. Deci corect ar fi trase la tigaie.
- dacă scrie deep fried, atunci clar sunt prăjite bine în ulei.
- sarea este înlocuită cu sos de soia în majoritatea mâncărurilor, iar zahărul folosit este cel de palmier.
- thailandezii evită să folosească cuțitul, preferă să rupă cu mâna sau să le pună întregi.
- picant înseamnă picant și chiar dacă la restaurant ceri să nu fie picant, tot va fi. La fel este și cu zahărul, chiar dacă ceri să nu pună, tot vor pune. Mai rar să te asculte și chiar să respecte ce spui și asta pentru că dacă ar face așa ar însemna că nu gătească tradițional.
- să fii în bucătărie toată ziua este foarte distractiv, dar și foarte obositor.
La finalul cursului am avut un discuție cu toții, iar trainerul ne-a povestit despre cultura thailandeză în general, despre cum să rămânem în siguranță în Thailanda, despre faptul că uneori chiar dacă oamenii par calmi și zâmbăreți, cel mai bine e să nu te pui cu ei pentru că își schimbă rapid starea. Așa că atunci când ești într-o situație dificilă în Thailanda, cel mai bine este să zâmbești.
Am primit o cărticică de gătit cu tot ce preparaserăm acolo și o punguță cu condimente.
Cam aceasta a fost experiența, nouă ne-a plăcut foarte multe și am vrut să o recomandăm pe mai departe. 🙂
A fost un curs colorat, cu multe zâmbete, râsete și mai ales cu multe arome și savoare.
Pentru a primi articole despre călătoria noastră te poți înscrie aici.
Ne găsești și pe Facebook și Instagram.
Dacă nu ai descărcat încă e-book-ul nostru gratuit, Călătorește în siguranță, te invităm să accesezi butonul de mai jos și să urmezi pașii.
Ne poți urmări și pe Facebook și Instagram.
Vrei să beneficiezi de reduceri la servicii pentru călătorie? Accesează aici pagina noastră de resurse și bucură-te de oferte la cazare, transport aerian și terestru.
Călătorii frumoase,
Ancuța