A fi sau a nu fi în Laos

A fi sau a nu fi în Laos
Pak Beng, primul contact cu Laos.

Laos nu a fost dragoste la prima vedere. Nici la a doua și nici la a treia. Ne-am acomodat destul de greu cu stilul de viață de aici. Țara aceasta este cu mulți ani în urmă, aici lucrurile se mișcă încet dacă se mișcă, atunci când se mișcă.

Dar cumva am ajuns să o îndrăgesc și nu-mi vine să cred că în două zile plecăm de aici. Parcă nu sunt pregătită. La început, am crezut că nu o să rezist nici o săptămână.

A fi sau a nu fi în Laos
Barcă în Vang Vieng, Laos.Veneam din Thailanda unde oamenii sunt ospitalieri, unde îți zâmbesc și unde încearcă să îți fie pe plac. E adevărat că uneori zâmbetele lor nu sunt foarte autentice și din suflet, dar mă consolez cu ideea că măcar le pasă de cei care le trec pragul.

Am ajuns în Laos unde oamenii rar îți zâmbesc, uneori te privesc chiar neprietenos, alteori nici nu-i interesează că ești acolo. Dacă nu înțeleg din prima ce îi întrebi, nu se sinchisesc să înțeleagă, răspund cu un simplu nu și merg mai departe. Drumurile lor sunt cele mai groaznice din ce am văzut până acum. Uitasem cum este să îmi fie rău de mers cu mașina. Măsuri de siguranță nu există parcă în nimic, se circulă intuitiv, mașinile nu au numere, trecerile de pietoni sunt doar picturi pe asfalt de care nimeni nu ține cont.Mi-a fost greu să văd oameni cu telefoane în mână făcând nimic lângă un morman de mizerie și lângă o casă care stătea să pice pe ei. La fiecare pas cineva încearcă să scoată cumva bani de pe tine și nu neapărat într-un mod cinstit. Cel puțin acestea au fost primele noastre impresii despre Laos și dacă am fi stat doar câteva zile aici, poate am fi plecat cu ele.A fi sau a nu fi în Laos
Stradă centrală din Vang Vieng, Laos

Cu tot ce am scris mai sus nu vreau să vă conving că Laos este o țară pe care nu o recomandăm. Dimpotrivă, cred că o să-mi fie dor să hoinăresc pe străzile de aici.

Asta pentru că Laos este și o țară unde oamenii au răbdare, unde nu îi auzi claxonând sau înjurând în trafic, unde dacă intri într-un sens giratoriu ca și biciclist, șoferii și motocicliștii încetinesc. Este o țară unde m-am simțit relaxată, unde nu am simțit nevoia să fug între atracții turistice. Dacă se potrivea să vedem ceva, perfect. Dacă nu, să ne petrecem după-amiaza la o cafenea suna excelent. Ne-am adaptat locului și stilului lor lent de a face lucrurile. Aici parcă timpul a stat pe loc din multe puncte de vedere.a fi sau nu fi în Laos
Râul Nam Khan, Luang Prabang, Laos

De altfel, aici am băut una din cele mai bune beri, Beerlao. Tot aici am mâncat sapodilla care a devenit unul dintre fructele noastre preferate și am decoperit bananele pe grătar, un deliciu. Pe lângă asta, am mâncat și alte fructe gustoase, dar nu le mai știm numele, pentru că ne-au fost prezentate în laoțiană. Când mergem să cumpărăm, pur și simplu arătăm ce vrem.

În Laos se întâmplă să comanzi ceva și primești altceva. Nu are sens să explici ce și cum pentru că rareori vei fi înțeles. Acceptă ce primești, pentru că de obicei mâncarea este foarte bună, chiar dacă nu e cea comandată de tine.

Cum spuneam, nu a fost dragoste la prima vedere. Pur și simplu vii aici, te adaptezi și ajungi să simți energia locului până ce devine propria ta energie. Da, uneori e posibil să te mai enervezi. Abia atunci oamenii îți zâmbesc, se prefac că nu știu ce vrei de la ei și cam asta e. Ceartă-te dacă poți.

În Laos am cerut aproape în fiecare locație în care am fost să mai stăm câteva zile față de cât aveam planificat. Uneori 3 zile au ajuns să fie 8 în același loc, doar pentru că ne era greu să plecăm de acolo, pentru că simțeam că suntem de-ai locului. Da, în Laos te simți cumva de-al locului și nu o spunem doar noi, ci și alte persoane pe care le-am întâlnit aici.A fi sau a nu fi în Laos.
Cascadele Kwan Si, Luang Prabang, Laos

Nu aș putea numi Laos ca fiind o țară zen, ci un loc unde te liniștești și unde nu simți nevoia să fugi după ceva anume. Dacă e o leneveală? Da, în unele locuri este, în altele pur și simplu lucrurile se întâmplă, dar încet, ca atunci când oamenii sunt mulțumiți cu ce au și nu le trebuie mai mult.

Pur și simplu, lucrurile se fac într-un anume ritm și oamenii se mișcă pe el.


A fi sau nu fi în Laos
Meditație la templu alături de călugării budiști în Vientiane.

Poate că Laos mi-a plăcut în cele din urmă pentru că am simțit că acești oameni nu fac nimic să îți fie ție pe plac, doar pentru că ești vizitator. Așa sunt ei și dacă au o zi extraordinară, poate îți zâmbesc și ție. Dacă nu, e o zi obișnuită și asta e, vine la pachet cu toate trăirile lor de zi cu zi. Dar bineînțeles, dacă noi le zâmbim și ei ne zâmbesc înapoi oricât ar fi de serioși inițial.

Da, o să ne fie dor de Laos, mai ales că aici este și unul dintre orașele noastre preferate, Luang Prabang.

Revenim în curând cu un articol despre bugetul de călătorie pentru Laos și cun altul despre experiența pe care am avut-o meditând la templu alături de călugării budiști.  Te poți înscrie aici pentru a le primi.
Dacă nu ai descărcat încă e-book-ul nostru gratuit, Călătorește în siguranță, te invităm să accesezi butonul de mai jos și să urmezi pașii.

Călătorește în siguranță

Descarcă e-book

Ne poți urmări și pe Facebook și Instagram.

Vrei să beneficiezi de reduceri la servicii pentru călătorie? Accesează aici pagina noastră de resurse și bucură-te de oferte la cazare, transport aerian și terestru.

Călătorii frumoase,

Ancuța


3 comentarii Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.