Curiozități și lucruri de știut despre Singapore

Singapore ne-a impresionat mai mult decât ne așteptam. Nu am venit cu multe așteptări, la un moment dat chiar ne-am gândit să mergem din Malaezia direct în Bali. Ne-am răzgândit pentru că era chiar în drum cum s-ar zice și am zis că merită să ne oprim și în Singapore măcar trei zile. Și ce bine am făcut.

Nu știm ce ne-a impresionat cel mai mult: curățenia locului, mixul cultural, zgârie-norii, civilizația, spațiile verzi sau poate toate la un loc.

Despre cum a fost vizita noastră și ce să vizitați în Singapore urmează alte articole. Primul dintre ele despre acest oraș insular l-am dedicat unor informații interesante pe care le-am aflat și pe care vrem să le împărtășim cu voi.

Moneda: dolari singaporeeni (1S$= 3 lei)

Limbi oficiale: engleza, tamilă, malaeziană, mandarină standard

Religii: creștină, budistă, islamică, hindusă

Circulația: pe partea stângă

Merlion este simbolul orașului Singapore. Singa Pura înseamnă Lion City. Legenda spune că numele a fost dat de Sang Nila Utama care în 1344 a vizitat insula și a văzut un animal care semăna cu un leu.

5 ani fără taxe

Singapore nu a fost dintotdeauna atât de dezvoltat. Inițial sub ocupație britanică, în cel de-al doilea război mondial au ajuns sub ocupație japoneză, care a fost o perioadă similară cu cea a khmerilor roșii din Cambodgia. Adică intelectualii, înclusiv oamenii cu ochelari care erau considerați inteligenți au fost uciși. Oamenii trăiau în mizerie și sărăcie, în condiții greu de imaginat. După război, pentru a se putea ridica de jos și pentru a primi resurse naturale, ceea ce lipsește în Singapore, aveau nevoie de legături cu Malaezia în primul rând, dar și cu alte țări. Ce au făcut pentru a supraviețui și pentru a se dezvolta? Păi dacă nu aveau resurse naturale, cea mai la îndemână soluție era să își dezvolte industria, dar cine ar fi venit pe acea insula bătută de soartă? Mulți, dacă ai o strategie bună. Și strategia a fost ca timp de 5 ani firmele să nu plătească taxe. Așa că firmele au început să vină din toate părțile, pentru că era forță de muncă și pentru că nu erau nevoiți să plătească taxe în primii ani. Acesta a fost punctul din care Singapore a început să crească și să se dezvolte.

Apa încă o importă din Malaezia

Cea mai scumpă apă am băut-o în Singapore. Și nu pentru brand, ci pentru că apa e importată din Malaezia. Este unul din tratatele încheiate cu această țară care încă mai este de actualitate și în zilele noastre. O bună parte din apă este colectată din apa de ploaie, în urma multor cercetări și creare de sisteme inteligente care să facă asta.

Fiecare naționalitate își găsește locul în Singapore

Numiți voi: ruși, nemți, americani, indieni, arabi, chinezi, japonezi etc, oricine are un loc aici și este integrat. Nu am simțit nicio clipă că e o ură între ei, că doar se tolerează cu greu și atât. După cum ați văzut la începutul articolului la religie și limbi vorbite aici este un mix cultural. Fiecare își are un loc fără să pară că încurcă pe altcineva. Adică nu vezi în fiecare zi la aceeași masă vestici, indieni, arabi, chinezi și asiatici, fiecare cu accentul și portul specific țării lor. Aici fiecare își  păstrează portul tradițional, obiceiurile și orașul îi sărbătorește pe rând. Acum se pregătesc de noul an chinezesc.

Orice construcție atrage după sine mărirea insulei

Ne-am întrebat cum de este un oraș atât de industrializat cu atât de multă verdeață. Ai impresia uneori că ești într-o junglă cu clădiri. Explicația: atunci când construiesc ceva, singaporeenii importă pământ din Malaezia și își măresc insula.
Taxe mari, trafic redus

Una dintre primele observații despre Singapore a fost traficul redus și lipsa nebuniei de pe stradă. De ce? Pentru că proprietarii de mașini trebuie să plătească o dată la 10 ani taxe cuprinse între 40.000-50.000 S$. Astea erau taxele din 2016, probabil sunt mai mari acum. Practic ai luat mașina, plătești taxa pentru 10 ani și poți să o conduci. Mai vrei încă 10 ani, mai plătești încă o taxă. Bineînțeles, și taxiurile sunt scumpe, însă transportul în comun este foarte bine pus la punct și cu prețuri chiar convenabile.

Restaurantul cu o stea Michelin unde poți mânca cu 3-5 S$

Ați auzit de acel bucătar care a primit o stea Michelin și care are un restaurant unde își poate permite aproape oricine să mănânce? Noi am auzit, dar nu știam că e chiar aici. Ei bine, restaurantul se numește Hawker Chan și îl găsiți în China Town.Guma de mestecat este interzisă și nu primești șervețele gratuite în restaurante

În Singapore, guma de mestecat este interzisă, din cauza mizeriei care se creează în urma ei și din alte motive legate de protejarea mediului.

În restaurante nu primești șervețele gratuite. Ați văzut la festivaluri sau târguri că în urmă rămân foarte multe șervețele? Ei bine, s-a găsit o soluția pentru asta: șervețele contra cost. Așa este și în restaurante, nu doar la mesele din târguri. Este o regulă care să mențină curățenia și care evident nu încurajează risipa.

La fiecare pas este un semn despre cum să faci următorul pas

Puțin exagerat acest subtitlu, dar în Singapore sunt semne la fiecare pas despre ce e mai în față, despre cum să mergi pe bicicletă, despre cum să fii atent la copacul din față etc. Este un oraș în care ne-am simțit mai mult decât în siguranță, oamenii sunt foarte atenți și grijulii.
Aici veți găsi o barcă pe trei clădiri

Poate una dintre cele mai impresionante clădiri din Singapore este hotelul în formă de barcă cu infinity pool, construit deasupra a trei clădiri. O noapte de cazare costă între 350-500 euro, iar pentru a ajunge la acea piscină, oamenii recurg la diferite trucuri, cum ar fi să închirieze un grup de 10 persoane o cameră pentru o noapte și să intre în hotel pe rând. 🙂

Cu siguranță mai sunt multe de spus despre acest loc impresionant.

Este Singapore locul ideal pentru a trăi? Nu știm, nu există un loc ideal pentru noi toți, dar cu siguranță e un loc unde oportunitățile, civiliația și respectul pentru oameni se întânesc. Nouă ne-a ajuns la suflet.

Așteptăm completările voastre despre Singapore. 🙂

Pentru a primi articole despre călătoria noastră te poți înscrie aici.
Dacă nu ai descărcat încă e-book-ul nostru gratuit, Călătorește în siguranță, te invităm să accesezi butonul de mai jos și să urmezi pașii.Călătorește în siguranță

Descarcă e-book
Ne poți urmări și pe Facebook și Instagram.
Vrei să beneficiezi de reduceri la servicii pentru călătorie? Accesează aici pagina noastră de resurse și bucură-te de oferte la cazare, transport aerian și terestru.

Călătorii frumoase,
Ancuța


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.