Cum era cât pe ce să fim furați la casa de schimb valutar în Legian, Bali

Ieri noapte am ajuns în Legian, la Oceanul Indian. Ne-am gândit că dacă tot nu plănuim să ieșim din Bali, măcar din Ubud să facem o escapadă .

Am venit din Singapore aseară, am mers acolo două zile pentru reînnoirea vizei. O să vă povestesc despre viza pentru Indonezia în alt articol, în detaliu. Cum aveam la noi doar dolari singaporeeni, trebuia să îi schimbăm. În Asia de SE, la orice colț de stradă veți găsi așa: taxi, case de schimb valutar și spălătorii. De asta nu veți duce lipsă. Ieșim din hotel și mergem pe stradă văzând deja pe alee multele plăcuțe care anunțau cursul valutar, deci aveam de unde alege. Am găsit unul cu cea mai bună rată de schimb de până acum, așa că am mers la el, evident. De la început tipul mi s-a părut ciudat în atitudine. De ce? Se fâstâcea, era agitat, vorbea repede și avea ochii larg deschiși și privirea super fixă pe noi. I-am spus cât vrem să schimbăm, am pus banii noștri pe tejghea. El i-a numărat. Ne-a arătat pe calculator cât ar trebui să ne dea el în schimb. Era corect. Dar fiecare gest era urmat de o pauză ciudată, apoi începea mai tare să se agite. Ne punea foarte multe întrebări, mai mult decât e normal pentru un small talk și care nu aveau neapărat un cap și o coadă, adică doar umplea golul tăcerii și agitația din el, observă psihologul din mine. 🙂


Banii noștri rămăseseră la vedere, așteptam să ne dea rupii indoneziene. Aici vorbim de milioane, ei încă sunt la acele zerouri pe care le-am scos noi. Asta înseamnă că 1 milion de rupii indoziene este echivalentul a aproximativ 300 lei. El trebuia să ne dea nouă 5 milioane de rupii. Până acum, la fiecare schimb am primit 10 bancnote de 100.000 de rupii, numai de data asta am primit toți banii în bancnote de 50.000 de rupii. Asta nu e neapărat suspect, dar în cazul de față era o strategie bună pentru a-l ține ocupat pe client cu număratul.

Acum vine partea interesantă. El pune banii pe tejghea în teancuri. Un teanc = un milion = 20 de bancnote de 50.000 rupii. Ne lasă să îi numărăm, Cristi ia primul teanc și îl numără.

Notă: După ce îi numeri tu, adică verifici dacă e corect, în mod normal, acei bani verificați îi pui în fața ta.

El i-a tras în fața lui. La al doilea teanc, m-a invitat și pe mine să număr în paralel cu Cristi. I-am spus că eu nu vreau să număr. El a insistat și a început să se agite. Eu am insistat și am spus că nu voi număra banii. Evident, nu aveam de gând să fiu ocupată, ci să observ ce se întâmplă și să fiu atentă la mișcările lui. El a luat un teanc de bani deja numărat de Cristi și în timp ce îl fixa cu privirea, i-a numărat din nou. Atunci, Cristi l-a întrebat că de ce îi numără din nou. Reacția lui a fost să amestece grămăjoarele de bani între ele, cele numărate de Cristi cu cele nenumărate, un fel de alba-neagra.

Am schimbat două vorbe între noi, era clar ce vrea să facă, am luat banii singaporeeni atent supravegheați să nu fie luați din fața noastră pe parcursul nebuniei, i-am numărat acolo să ne asigurăm că sunt toți și am plecat. Nu a zis absolut nimic, evident. Oricum, era clar că nu mai face „afacerea” cu noi, deci n-avea rost să se agite.


Ce s-a întâmplat?

Tipul avea de gând să tragă de pe tejghea din banii deja numărați de noi. De aceea, îi punea în fața lui după ce îi număram noi. În mod normal, dacă el i-a numărat, noi i-am numărat, el nu mai avea de ce să pună mâna pe ei.

Motivul pentru care insista ca și eu să număr în paralel cu Cristi era pentru ca amândoi să fim atenți acolo, iar el să își facă „treaba”.

La ce să fiți atenți:

  • Tranzacția se întâmplă la vedere, adică nu dai banii din fața ta până ce nu îi numeri pe cei pe care îi primești. În unele case de schimb valutar, e un afiș mare care îți arată cum să faci.
  • Nu pleci până ce nu numeri banii în fața celui care ți i-a schimbat.
  • Banii numărați se pun în fața ta.
  • Banii primiți se pun la loc sigur atunci, nu la ieșirea din încăpere.
  • Orice ți se pare suspect, e dreptul tău să îți iei banii și să pleci mai departe.
  • Să nu fie mai multe persoane în jur care aparent sunt în vizită la prietenul care lucrează acolo. Dacă sunteți singur/ă și ei sunt 3 într-o încăpere mică , nu recomand. Eu nu aș intra.
  • Casa de schimb valutar să nu fie ascunsă pe străduțe.
  • Dacă sunteți doi, mergeți amândoi, e mai simplu și mai sigur așa.

Din păcate, Indonezia este renumită pentru furturile la schimb, dar mai ales pentru clonarea cardurilor. De aceea, noi am venit cu bani singaporeeni pe care să îi schimbăm, pentru că nu am vrut să folosim cardul aici.

Oricât de fain ar fi un loc, vor fi oameni care vor încerca să profite de voi, în special pentru că sunteți turiști, iar turiștii sunt relaxați, cu mintea în vacanță, iar acești oameni știu lucrul acesta. Tot legat de asta, azi am găsit un portofel gol pe plajă. Din păcate, foarte multe furturi în vacanță au loc pe plaje. Oamenii sunt relaxați, se împrăștie cu lucrurile în stânga și în dreapta, merg în apă, sunt atenți la copii, adorm, citesc, se perindă pe lângă ei tot felul de vânzători etc. Ești atent la unul, celălalt îți ia portofelul.

Ideea nu e să vă speriați, ci să vă luați măsuri de precauție. Din fericire, nouă nu ne-a lipsit nimic din bagaj până acum și am stat prin foarte multe locuri, în majoritatea nu am avut seif, rucsacii noștri au umblat prin autobuze, mașini, cafenele, avioane, aeroporturi etc.

Nu e bau-bau, dar e bine de știut. Până la urmă, probabil ar fi putut lua echivalentul a 30-60 de lei, dar ideea că ai fost furat, te face să te simți nesigur și îți strică energia.

Până la urmă am găsit o casă de schimb puțin mai în față care se numește „Honnest Annie”, cu dublu „n”, exact așa și tranzacția s-a încheiat cu succes. 🙂

Asta în caz că ajungeți în Legian cu bani neschimbați și aveți nevoie de o recomandare de la niște pățiți. 🙂

Pentru a primi articole despre călătoria noastră te poți înscrie aici.
Dacă nu ai descărcat încă e-book-ul nostru gratuit, Călătorește în siguranță, te invităm să accesezi butonul de mai jos și să urmezi pașii.Călătorește în siguranță

Descarcă e-book
Ne poți urmări și pe Facebook și Instagram.
Vrei să beneficiezi de reduceri la servicii pentru călătorie? Accesează aici pagina noastră de resurse și bucură-te de oferte la cazare, transport aerian și terestru.

Călătorii frumoase,
Ancuța


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.