Astăzi o să vă povestim despre cum am obținut noi vizele pentru o parte din țările pe care le-am vizitat, ce dificultăți am întâmpinat și ce e bine să știți.
Thailanda

Pentru Thailanda am ales viza la sosire pentru două săptămâni. Am decis să nu mergem la București pentru a solicita o viză mai de lungă durată, din motive birocratice și de comoditate. Am fi vrut să procedăm diferit după ce am ajuns în frumoasa țară asiatică. Viza pentru români în Thailanda este de 50 de euro, cea mai scumpă viză pe care am plătit-o până acum și dacă tot dai niște bani, păi măcar să stai mai mult în țara respectivă.
Dar povestea cu Thailanda începe cu peripeții încă din aeroportul din București când nu au vrut să ne îmbarce pentru că nu aveam bilete de întoarcere. Chestia asta e super, super enervantă pentru persoanele care nu merg acolo doar în concediu și care își doresc să iasă pe uscat din țara respectivă. Noi așa ne gândeam să trecem spre Laos, următoarea țară pe care aveam de gând să o vizităm după Thailanda.
Așa că am făcut ceva ca să ne lase să plecăm, am sunat la agenție și i-am rugat doar să ne rezerve bilete de întoarcere spre România fără să le și confirme, adică fără să le plătim. Aveam și planul B. Găsisem un bilet către Vietnam, din ce îmi amintesc, pe care aveam de când să îl cumpărăm cu câțiva euro pentru a demonstra ieșirea din Thailanda.
Din fericire, ni le-au acceptat pe cele rezervate, pe care ulterior le-am anulat și tot pe alea rezervate le-am arătat și în Thailanda. Deci la întrebarea dacă se solicită bilet pentru ieșirea din țară, răspunsul este da.
Pe noi ne-au trecut toate transpirațiile și la îmbarcare, și la sosirea în Thailanda când am așteptat să vedem dacă ne aprobă sau nu viza. Așa cum se întâmplă în astfel de situații au și trecut de numerele noastre de ordine și am crezut că nu ne aprobă. Asta ar fi însemnat că ne-am fi întors în țară cu următorul zbor. Din fericire, a venit și rândul nostru și am încercat să ne abținem să nu sărim în sus de bucurie și să ne comportăm ca și ceilalți oameni.
De ce sunt atât de stricți la îmbarcare? Pentru că dacă cei de la destinație nu oferă viză pe motiv de lipsă de bilet de ieșire din țară, compania de la îmbarcare suportă costurile pentru întoarcerea în țară.
Ce aveți nevoie pentru obținerea vizei:
- dolari pe care să îi schimbați în aeroport în Baht, moneda lor
- echivalentul a 50 de euro, adică a aproximativ 2000 de Baht
- completarea unor formulare pe care le veti primi acolo
- pașaportul cu valabilitate de minimum 6 luni și cel puțin o pagină liberă
- 2 fotografii de dimensiunea 4X6 cm
- bilet care să demonstreze că veți părăsi țara în cele două săptămâni
- adresa și denumirea cazării/numele persoanei la care veți sta
Cum e cu visa run sau reînnoirea vizei prin ieșirea și întoarcerea în țară?
Știți că se practică și treaba asta, adică să mergi într-o țară de lângă sau să zbori în altă țară și să revii în Thailanda cu următorul zbor. Noi am fi făcut asta, dar sincer, viza ni s-a părut mult prea scumpă și cam văzusem ce ne doream. Pentru insule, poate o să mai revenim, dar nu au fost primul nostru target să mergem acolo și să ne instalăm la soare pe o plajă. Aveam chef de vizitat. Acum am vrea tolăneală la soare, urmează să ne luăm porția în Bali, săptămâna următoare. Deci depinde și de starea în care sunteți, dar este foarte obositor să fugi de la nord la sud în două săptămâni, iar Thailanda este o țară frumoasă care se cere vizitată.
Revenind la visa run, autoritățile din Thailanda sunt din ce în ce mai stricte la treaba asta, însă cu toate acestea, la majoritatea hotelurilor veți găsi afișe mari cu oferte pentru visa run spre Laos sau spre Thailanda. Deci ca de obicei, una e publicat pe Internet și alta se întâmplă în realitate.
Sfatul nostru este să vă luați o viză mai lungă de la ambasada din București, pentru că e mult mai simplu așa.
Dacă ați intrat prin aer, veți putea ieși terestru din Thailanda?
Asta a fost întrebarea noastră și am tot postat pe grupuri, am primit tot felul de răspunsuri și până la urmă am zis că nu are cum să nu ne lase să ieșim din țară. Așa că fix cu o zi înainte să ne expire viza ne-am prezentat la o agenție din Chiang Mai și i-am întrebat dacă putem merge cu ei spre Laos, cu barca pe Mekong. Nu știu ce relaxare ne-a cuprins pe noi încât am lăsat pe ultima sută de metri, dar lucrurile s-au așezat foarte bine. Nu am avut nicio problemă și găsiți aici tot articolul despre experiența noastră cu barca între cele două țări.
Laos

Pentru obținerea vizei pentru Laos, aveți nevoie de:
- pașaport cu valabilitate pentru minimum următoarele 6 luni și cel puțin o pagină liberă
- 30 de dolari. Atenție! Să nu fie uzate, că nu le acceptă. Noi și drepte. 🙂
- completarea unui formular
Viza pe care o veți obține la sosire este valabilă pentru 30 de zile.
Viza turistică poate fi prelungită pentru suma de 2 USD/zi. În cazul în care se depășește perioada de valabilitate a vizei, se aplică o amendă de 10 USD/zi.
Noi nu am avut nicio problemă, lucrurile s-au desfășurat foarte repede, nu a fost coadă, nu ne-a grăbit nimeni (doar eram la poarta lui Laos) :), am trecut foarte repede și fără întrebări suplimentare.
Vietnam

Pentru Vietnam, viza este de asemenea de 30 de zile și dacă aplicați pentru ea la o ambasadă este mai scumpă decât dacă aplicați pentru ea online. Noi am mers la ambasada din Luang Prabang să întrebăm și era 40 de dolari, iar online costa 25 de dolari.
Aplicați aici pentru ea: Viză online Vietnam
Este un proces simplu, fără bătăi de cap. În 48 de ore noi am avut viza. Bineînțeles, pașaport cu valabilitate pentru minimum următoarele 6 luni, cel puțin o filă liberă.
Cred că multe lucruri pot fi neplăcute într-o călătorie, iar a fi întors spre casă după ce ai ajuns la destinația de vis e una dintre ele. Nu riscați, cel mai bine este să vă informați. am făcut și o rimă. 🙂
Vă mulțumim pentru întrebările voastre, întrucât așa am ajuns și noi la acest articol. Informațiile de aici sunt bazate strict pe experiența noastră, dar cum lucrurile se schimbă de la o zi la alta, sugestia noastră este să verificați pe site-urile oficiale orice informații găsiți aici sau pe alte bloguri. Cu cât citiți mai multe surse, cu atât mai bine.
Dacă voi mai vreți să adăugați ceva, vă rugăm să ne scrieți. Urmează să mai facem articole pe acest subiect și pentru celelalte țări pe care le-am vizitat.
Pentru a primi articole despre călătoria noastră te poți înscrie aici.
Dacă nu ai descărcat încă e-book-ul nostru gratuit, Călătorește în siguranță, te invităm să accesezi butonul de mai jos și să urmezi pașii.
Descarcă e-book
Ne poți urmări și pe Facebook și Instagram.
Vrei să beneficiezi de reduceri la servicii pentru călătorie? Accesează aici pagina noastră de resurse și bucură-te de oferte la cazare, transport aerian și terestru.
Călătorii frumoase,
Ancuța
M-am întors nu de multă vreme din Cambogia și Laos. La întoarcere (așa erau biletele de avion) am avut un TRANZIT de doar 6 ore pe Chang Mai (Thailanda) și am fost obligată să plătesc viza thailandeză deși nu am ieșit de pe aeroport. Au acceptat cei 70US$, nu m-au pus să-i schimb în baht și mi-au cerut o singură fotografie. Sunt doar câteva țări obligate la viză în asemenea situație, printre care și România. Deci, dacă călătoriți prin țările acelea, EVITAȚI tranzitul prin Thailanda, fiindcă va trebui să plătiți.
Hello. Nu știam asta. Sună ciudat și aiurea. Mersi de info! Ancuța
buna. va rog daca ati putea sa mi spuneti daca trebuie viza doar daca ai escala in vietnam
Bună Marius.În mod normal, nu îți trebuie dacă faci transfer. Bineînțeles, nu ai voie să ieși din aeroport.