De ce să locuiești pentru o perioadă în Bali

Mă anunțați voi când considerați că e prea mult scris despre Bali pe blogul nostru. 🙂

După cum probabil v-ați dat seama, pentru noi e un loc special unde nu am avea nicio problemă să revenim pentru a locui o perioadă mai lungă de timp. De altfel, intenționăm să mai stăm pe aici o vreme.

Când am venit noi prima dată aici, în aceeași perioadă era și ziua mea de naștere. Cristi mi-a cumpărat cadou o carte care se numea așa: Can we live here? . Cartea e scrisă de Sarah Alderson care împreună cu soțul și fetița de doar câțiva anișori au decis să își dea demisia (clasic!) 🙂 și să  cutreiere lumea în căutarea unui loc unde să le facă plăcere să trăiască. După ce s-au plimbat prin mai multe țări, au ajuns în Indonezia, respectiv în Bali, unde au și locuit 4 ani (dacă bine îmi amintesc). Cartea m-a fascinat, mi-a plăcut mult cum descria ea viața liniștită de aici. În cele din urmă, familia revine în Londra din diverse motive. Suntem deja de aproape o lună aici, ne-am creat o rutină, ne vedem pe stradă cu oameni pe care îi întâlnim în diferite locuri, ne știm cu personalul de la cafeneaua noastră preferată, iar zilele trecute ne-am întâlnit din întâmplare cu o călătoare din Bulgaria, pe care am întâlnit-o în Cambodgia unde călătorea cu prietenul ei român din Cluj. Deci cam așa e treaba pe aici, lumea ajunge să fie un sătuc în cele din urmă. Nu am vizitat foarte multe de când am venit din două motive: am vizitat cam tot ce era fain de vizitat data trecută (Mulțumim, Bianca!) și nu prea ne simțim în vizită. 🙂 Adică știm că nu o să fim aici pentru totdeauna, dar e așa fain pur și simplu să simțim locul. Poate am obosit și noi de la atâta călătorit și vrem doar să stăm și să ne bucurăm de zile așa cum vin ele.

Casa unei femei care a venit din America să locuiască în Bali.

În articolul de azi vreau să aștern câteva motive pentru care noi considerăm că Bali este un loc minunat de locuit, măcar pentru o perioadă. A se înțelege că Bali este pentru noi Ubud, centrul spiritual al locului, cum îl numesc unii. Am mai fost și prin alte locuri de pe insulă data trecută, dar aici am stat cel mai mult.



Ubud este un orășel mic, pe care îl poți face la pas, e o plimbare mai lungă, ce-i drept, dar și foarte diversă. Poți alege să mergi în centru unde e agitație, unde sunt mulți turiști, sau poți alege să mergi spre terasele de orez unde e liniște și unde se aud doar păsările și animalele, unde scuterele trec mai rar și unde te simți conectat la natură. Noi am încercat ambele variante. După ce am venit din orezărie după o săptămână în care nu mai fusesem în centru am simțit că ne-am întors în civilizație, în ceva metropolă, așa de tare ne-am deconectat. 🙂 Ne place foarte mult că avem aceste variante la o distanță de mai puțin de 1 kilometru. E o combinație foarte faină și motivul pentru care tot schimbăm cazări.

Costurile de viață ne interesează pe toți, știu că și pe voi. Pregătesc un articol numai despre asta. Dar ce vă pot spune până atunci este că aici am cheltuit cam tot pe cât am cheltuit și în Laos, adică destul de puțin zicem noi. Vedeți aici articolul despre Laos și costurile de viață de acolo. Prețurile sunt mici comparativ cu ce e la noi. Evident, în sus poți merge cât vrei, dar ideea e că se găsesc cazări, mâncare, produse și servicii la prețuri mai mult decât accesibile. În plus, foarte mult din ce puteți cumpăra de aici este negociabil, evident nu la mâncare și nu în toate magazinele din centru (și acolo în unele), dar e ceva la ordinea zilei, ca să spun așa.

În Ubud se pune mare accent pe mâncare organică, vegetariană și raw vegană. Mi se pare atât de sănătoasă și de sățioasă, că de multe ori nici nu ne interesează dacă are sau nu carne. În plus, se găsesc restaurante cu tot felul de preparate, de la grecești până la mexicane. Nu ai cum să te plictisești sau să spui că nu ai de unde să alegi.

Oamenii de aici sunt calmi, ospitalieri și liniștiți, nu vezi oameni stresându-se, lovindu-te cu un cot în grabă, alergând pe stradă să prindă ceva mijloc de transport. Nicidecum. Viața are un ritm al ei și oamenii la fel. Au tot felul de ceremonii, defilează pe stradă , au spectacole, au orele lor de yoga și meditație. Cum spunea o localnică la care am stat, ar putea să facă mai mulți bani, dar asta ar însemna să își sacrifice familia, timpul pentru ea și să vrea tot mai mult. E văduvă, soțul ei a murit acum 10 ani, încă suferă după el, merge la meditație și la yoga să o ajute, zice că a învățat ce e important în viață și dacă a ales să meargă înainte nu a ales ca să facă averi, ci ca să aibă grijă de sufletul și de copiii ei. Cam asta e abordarea aici.

Copiii lor încă mai pedalează biciclete stricate și ruginite, încă se mai joacă pe stradă murdari până în creștetul capului, încă mai trag unii de alții în joacă și se șicanează. Dimineața sunt adormiți pe scutere în drum spre grădiniță sau școală, iar după-amiază țipă pe ulițe și se joacă. Exact cum era și noi atunci când eram mici.

Ceva e cu locul acesta și nu cred că e supraomenesc și de neînțeles, e pur și simplu o viață simplă, în care comunitatea contează, în care oamenii depind de natură, în care e loc de meditație, de rugăciune, de ceremonii, de zile de sărbătoare. În fiecare zi ei fac ofrande, le împletesc din frunze de bambus, le decorează cu flori și bețișoare parfumate, se îmbracă în haine tradiționale și merg să le mulțumească zeilor hinduși. Străzile sunt parfumate de la flori și de la mirosul de bețișoare. Indiferent că sunt la lucru sau acasă, într-o piață sau într-un restaurant de lux, că sunt bărbați sau femei, își prind la brâu sarongul și merg să depună ofrandele.



Bineînțeles, sunt și părți mai puțin plăcute pe aici sau dificultăți pe care le poți avea ca și expat, dar asta cred că e valabil oriunde.

Ar mai fi lucruri de spus, nu vreau să conving, ci doar să împărtășesc puțin din acest paradis, din experiența noastră și mai ales să știți că acest loc există.

Pentru a primi articole despre călătoria noastră te poți înscrie aici.
Dacă nu ai descărcat încă e-book-ul nostru gratuit, Călătorește în siguranță, te invităm să accesezi butonul de mai jos și să urmezi pașii.



Călătorește în siguranță

Descarcă e-book
Ne poți urmări și pe Facebook și Instagram.
Vrei să beneficiezi de reduceri la servicii pentru călătorie? Accesează aici pagina noastră de resurse și bucură-te de oferte la cazare, transport aerian și terestru.

Călătorii frumoase,
Ancuța


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.