De ceva timp am început să călătorim destul de mult în extrasezon. În unele țări așa s-a nimerit, în altele am plănuit noi să ajungem în afara sezonului.
Acum suntem în Ubud, în Bali, tot în extrasezon. Ne-ați întrebat cum e aici în această perioadă. Ei bine, nu e deloc de speriat sau de evitat, din contră. Pentru noi, acum este temperatura ideală, între 20 și 30 de grade, cu seri ploioase, dar călduroase. Într-adevăr, când plouă, plouă. De multe ori nici nu vezi pe unde calci, se așterne o perdea în fața ta. Dar în Ubud ai unde să te ascunzi de ploaie și în plus, cei de la localuri sau de la cazări îți oferă o umbrelă, pe principiul de bună credință. Pentru noi a devenit ceva normal să avem pelerinele sau o umbrelă la noi, să ne ascundem sub ele și să ajungem la destinație uzi până la genunchi. În câteva minute, se rezolvă, pentru că tot timpul apare soarele după, conform zicalei. 🙂
Înainte să ajungem aici, ne-am întrebat și noi dacă e o idee bună. Am întrebat pe grupuri de călătorie și am primit confirmări de la oameni care erau deja în Bali. Grupurile sunt foarte practice, vă recomand să deveniți membri în câteva care vă sunt de interes. De obicei, în 30 de minute am mai multe răspunsuri de la oameni care au fost sau care sunt în locul pe care intenționăm să îl vizităm. Să faci parte dintr-o comunitatea ajută foarte mult.
În ultimii doi ani, în concedii, am ales să mergem la mare în extrasezon, pentru că puteam să ne bucurăm toată ziua de stat la plajă fără să suferim de arsuri, pentru că plaja era mai liberă, traficul mai liniștit etc.
Singura dată când nu ne-a plăcut în extrasezon a fost în Nordul Vietnamului când am trecut în câteva ore de la 20 de grade la 3 grade. Nu aveam haine de iarnă la noi, nu aveam încălțăminte impermeabilă, afară ploua în continuu, a fost destul de neplăcut, dar asta pentru că am venit nepregătiți. Dacă aveam la noi hainele pentru temperaturile respective, alta ar fi fost povestea. Dar ne-a picat bine să stăm câteva zile între hotel și câteva cafenele. Până la urmă, dacă știi să te adaptezi, orice poveste devine una interesantă, parte din călătorie.
Zilele trecute am fost la plajă, în Legian, în Bali. Am stat 3 zile acolo, a plouat doar puțin în una din ele, în rest soarele a fost chiar deranjat de puternic, deci extrasezonul nu este egal cu frig și vreme urâtă.
Localnicii ne-au spus că depinde de la an la an. Acum 2 ani a fost cel mai ploios an din ultimii nu mai știu câți, iar cu un an înainte a fost cel mai secetos an.
Bineînțeles, ca în orice altceva, există avantaje și dezavantaje pentru călătoria în extrasezon.
Avantajele călătoriei în extrasezon
- Prețurile sunt mai mici. Din păcate, pentru Europa, nu tot timpul există diferențe între sezon și extrasezon, dar în Asia, există. În primul rând, aici multe se negociază, iar în extrasezon, oamenii sunt mai deschiși să lase de la ei. Pe de altă parte, când am ajuns în Luang Prabang, Laos, s-a schimbat prețul cazării de pe o zi pe alta, pentru că oficial începuse sezonul. Un avantaj în extrasezon sunt prețurile mici la zboruri, sau mai bine zis, oferte mai multe.
- Nu sunt atât de mulți turiști. Uneori e bine să fie, alteori poate fi deranjant să fie multă lume. Depinde de fiecare și de starea pe care o are. După o perioadă agitată, o plajă mai puțin aglomerată cred că sună destul de bine. Pe de altă parte, în unele locuri, cum a fost Ha Giang, care nu prea e un unul turistic, poate fi dificil să găsești cazare și mâncare.
- Temperaturile sunt optime. Când spun optime, mă refer la faptul că nu sunt caniculare și nici nu îngheți de frig. E ca o primăvară târzie, sau început de vară.
- Opțiuni multe la cazare. În sezon se găsește destul de greu cazare. Dacă lași asta pe ultima sută de metri, de obicei ai de ales între unele foarte scumpe și altele cu recomandări nu tocmai bune. În extrasezon, nu prea ai această problemă.
Dezavantajele călătoriei în extrasezon
- E posibil să nu fie vreme bună mai deloc. Asta poate înseamna că aveți 7 zile de concediu și în 5 poate să plouă.
- Rezervări la cazare cu „risc”. Extrasezonul face dificil să rezervi cu mult înainte ceva, pentru că nu știi cursul vremii, e greu să faci predicții cu câteva luni înainte. Când făceam rezervările pentru Grecia, tot timpul ne uitam la cum o să fie vremea, dar cu două luni înainte, nu prea poți să te bazezi pe prognoză. Într-un an a plouat 3 zile din 8 cât am stat acolo. Vremea nu poate fi controlată. Pe de altă parte, în Maroc, am ajuns în mijlocul verii, tot extrasezon, dar un altfel de extrasezon, unul cu temperaturi ridicate. Nu am avut probleme să vizităm chiar și așa, dar pentru unii oameni poate fi deranjant.
- În unele locuri, ideea de extrasezon înseamnă totul închis. În toamna trecută, spre sfârșitul lui septembrie, ne-am gândit să dăm o fugă la noi la mare, pentru că eram în zonă și visam la o plajă liniștită. Ei bine, am ajuns și cam totul era închis, restaurante, magazine, cazări, baruri. Mai erau 1-2 care se pregăteau și ele să închidă în următoarele zile. Nu a fost o idee tocmai bună, după 2 zile am plecat.
Noi zicem că dacă e caniculă în România, de ce să plătim mai mult pentru a merge la altă caniculă? Cel mai mult ne-am bucurat de plajă în septembrie, când soarele era plăcut și nu trebuia să ne ascundem de el prea tare. Când eram în toiul verii la mare, ne trezeam dimineață pentru a merge la plajă, iar la amiază când devenea insuportabil nu știam unde să ne ascundem.
Poate să nu vii chiar în cele mai ploioase/caniculare/friguroase luni pentru o anumită țară este și asta o idee bună. De obicei, sunt 2-3 luni pentru fiecare țară în care vremea este mai capricioasă și da, poate ar fi bine de evitat.
În rest, pentru noi, extrasezonul este sezonul nostru preferat pentru a călători. Nu îl vânăm, dar nici nu îl ocolim.
Bineînțeles, cu cât stai mai mult într-un loc, cu atât ești mai receptiv la ideea de extrasezon. Dacă mergi undeva pentru două zile și plouă, evident, nu e de dorit. Dacă stai mai mult, ai ocazia să te bucuri de temperaturi mai variante.
Dacă vreți să știți când este sezon sau nu pentru vizitat orice țară din lumea aceasta, aveți aici un site pe care noi îl mai folosim: The Best Time to Visit.
Pentru a primi articole despre călătoria noastră te poți înscrie aici.
Dacă nu ai descărcat încă e-book-ul nostru gratuit, Călătorește în siguranță, te invităm să accesezi butonul de mai jos și să urmezi pașii.
Descarcă e-book
Ne poți urmări și pe Facebook și Instagram.
Vrei să beneficiezi de reduceri la servicii pentru călătorie? Accesează aici pagina noastră de resurse și bucură-te de oferte la cazare, transport aerian și terestru.
Călătorii frumoase,
Ancuța