Europa nu este cea mai ieftină destinație de călătorie, însă cu câteva trucuri și aspecte de care să ții cont, poți să te bucuri de o călătorie pe bătrânul continent fără să îți golești contul.
Tot mai mulți oameni sunt interesați să exploreze lumea, iar motivul invocat pentru care încă nu o fac este legat de bani. Din punctul meu de vedere, așa cum am mai spus și în alte articole, cred că banii sunt importanți, de-asta e bine să vă faceți economii, însă nu definitorii în luarea acestei decizii. Câștigi 5 lei, pui 2 deoparte. Eu asta am făcut de când eram mică și e un obicei de care nu vreau să mă despart. Însă consider că în cele din urmă totul pleacă de la curaj și motivație, pentru că dacă ai curaj și chiar îți dorești să o faci, vei prioritiza asta în fața a orice altceva și în plus vei deveni creativ/ă atunci când vine vorba să te descurci financiar.
Călătoria pe termen lung pentru majoritatea oamenilor, nu are nicidecum legătură cu un concediu în care stai la un hotel de x stele, în care plătești o grămadă de bani pe lucruri de care ai nevoie, dar mai ales de care nu ai nevoie. Într-o călătorie pe termen lung înveți să improvizezi și să te adaptezi, chiar dacă ai bani. De ce? Pentru că pe aceeași sumă de bani poți călători 2 luni sau 6 luni, în funcție de cât decizi să cheltui. Cea mai grea e desprinderea de viața pe care am trăit-o zi de zi, nu neapărat banii pe care îi ai în cont. Știu oameni care au călătorit cu zero lei în cont.
Dar să mergem pe calea de mijloc și să ne gândim că deja ai decis să te desprinzi, ai câțiva bani și vrei să îi cheltui cât mai conștient.
Iată câteva ponturi pe care să le folosești atunci când călătorești în Europa:
Ia legătura cu rudele / prietenii care locuiesc în țara pe care vrei să o vizitezi
Dacă ar fi să luăm o mică parte bună din faptul că România are cel mai mare număr de imigranți după Siria, ideea imediată este că acești oameni locuiesc pe undeva acum, de obicei prin Europa.
Așa că, gândește-te bine pe cine știi că a plecat și încearcă să iei legătură cu acei oameni. Chiar dacă nu v-ați mai văzut de nu știu câți ani și nu ați interacționat de-a lungul lor, crede-mă, majoritatea vor fi mai mult decât încântați să te găzduiască și să îți arate părțile faine ale orașului în care trăiesc ei acum. De ce? Pentru că oamenii sunt interesați să călătorească împreună cu povestea ta, să afle pe unde ai fost, cum de te-ai hotărât să faci asta și pentru că cei care fac asta nu sunt oameni pretențioși. Nu se gândesc că vine nu știu ce rudă care o să se uite la cum le stă tavanul strâmb. Noi am avut legături pe care le consideram calde cu anumiți oameni, le-am scris că venim în orașul lor sau i-am sunat și s-au făcut dispăruți. Alții, pe care nu i-am văzut de ani de zile sau pe care îi știm tangențial, ne-au primit cu brațele deschise.
Oamenii se bucură să ajute și mulți vor fi încântați să te revadă. Ori memoria mea a șters refuzurile, ori chiar au fost mai multe reacții pozitive. Asta e impresia mea, au fost români care au văzut că am ajuns în țara în care stau ei și ne-au invitat în orașul lor. Au fost oameni care ne-au spus că dacă avem probleme în țara lor adoptivă să îi sunăm. Nu că ar trimite un grup de prieteni dubioși să le facă felul celor care ne-ar face probleme, ci pentru că e mult mai simplu să intervină cineva care e în aceeași țară cu tine și să te ajute, decât cineva care e la mii de kilometri distanță. În plus, românii își fac și prieteni în alte orașe, nu doar pe strada pe care se mută.
Eu am fost reticientă la început să fac asta, m-am gândit că îi deranjez, dar în cele din urmă, dacă unii s-au oferit, am început apoi să apelăm și noi și să ne anunțăm prezența în orașul lor. Merită încercat, noi am creat multe legături faine așa, ne-am văzut mai des cu oamenii acolo decât la noi în țară.
Contactează prietenii prietenilor
O altă variantă pe care o poți folosi, dar la care noi nu am apelat este să ceri ajutorul prietenilor tăi să te pună în legătură cu oamenii pe care îi cunosc în țările în care tu mergi. Șansele sunt mai mici să primești un accept, dar nu sunt inexistente.
Înscrie-te pe grupuri de călătorie
Pe Facebook sunt multe grupuri de călătorie, cu diferite caracteristici: doar pentru bloggeri de travel, doar pentru femei, doar pentru o anumită locație etc. Cert este că sunt oameni acolo pasionați de ceea ce ești și tu, călătoria, iar asta unește. De exemplu, pe un grup de femei pasionate de călătorie, zilele trecute a scris una dintre ele că din cauza vremii i s-a anulat un zbor și să nu are să doarmă, că nu are bani de un hotel (cred că în UK era, dacă nu mă înșel), că nu știe pe nimeni și că e blocată în aeroport 24 de ore. I-a răspuns o alta că vine să o ia cu mașina și că o găzduiește peste noapte, după care au pus poze cu ele pe grup. Deci da, sunt oameni dispuși să ajute oriunde. Tot ce trebuie să faci este să întrebi.
Couchsurfing
Nu l-am folosit, dar e pe lista noastră, vrem să o facem și pe asta. 🙂
Practic, oamenii îți pun la dispoziție o canapea din casa lor pentru experiență și pentru a cunoaște alți oameni, fără să ceară bani în schimb. În orașele mari, cum sunt capitalele, vei găsi mai greu, dar pe lângă ele sau în orașe mai mici, ai șanse. Citește recomandările înainte să mergi. Tot prin intermediul lui poți cunoaște oameni care să îți fie ghizi în orașul lor, nu trebuie neapărat să stai la ei. Motivul pentru care noi nu l-am folosit în Europa a fost pentru că aveam cu noi așa: două cutii mari de la motociclete, doi saci și echipament moto. Ni s-a părut exagerat să apărem în casa oamenilor cu toate după noi.
Airbnb
Noi în Europa am folosit cel mai mult Airbnb. E o variantă mai ieftină decât hotelurile, ai o interacțiune directă cu acei oameni și e mult mai personală. Am stat în majoritatea cazurilor într-o cameră închiriată, nu într-un apartament întreg, pentru că am ieșit mai bine așa la costuri. Nu am avut absolut nicio experiență neplăcută, din contră. Au fost gazde care chiar ne-au răsfățat. Trei situații îmi trec acum prin minte. La una dintre ele, am vrut să stăm mai mult și nu am prelungit prin Airbnb, am discutat cu ei să le dăm banii direct. Ne-au dat provizii să ne gătim când era închis la supermarket, două trotinete să ne plimbăm și pe mine m-au dus și în orașul de lângă satul lor cu mașina, de unde m-au luat pe seară. Aveam chef să mă plimb și oamenii m-au ajutat. La final, ne-au spus că nu ne acceptă banii, pentru că e contribuția lor la aventura noastră. Tot în Franța, gazda noastră la care am stat doar o noapte ne aștepta cu masa pregătită, și-a scos jumătate din frigider când am venit. În Spania, Cristi s-a îmbolnăvit și gazdele noastre au mers cu noi la două spitale și apoi la farmacie. Mai ales în situațiile astea, contează mult să fie cineva de-al locului cu tine, să te transporte cu mașina, să știe limba foarte bine etc.
Gătește-ți mâncarea
Un alt avantaj pentru noi legat de Airbnb a fost că am putut să gătim și la partea asta economisești mult. În Italia, câțiva localnici chiar ne-au spus că și pentru ei ar fi scumpă țara dacă ar face cum fac turiștii, să mănânce zilnic la restaurant. Au zis că ei își gătesc și că rar mănâncă în oraș. Motivul nostru a fost că doar ce ne încheiasem perioada de slăbit, eram la începutul perioadei de menținere și mie chiar îmi era teamă că ne vom îngrășa din nou, așa că am preferat să gătesc zilnic. După care ne-am dat seama că e și o super economie treaba asta, așa că am ținut-o tot așa. E important să țineți cont că zilnic veți merge la cumpărături pentru provizii. Cum nu aveam frigider cu noi, asta era singura variantă. Înveți să te ghidezi prin tot felul de supermarketuri, în diferite țări. Eu am și unul favorit: Mercadona. 🙂
Autostopul
Să faci autostopul poate fi o variantă periculoasă pentru unii, dar dintre oamenii pe care noi i-am întâlnit și au făcut asta (inclusiv femei singure), nu am auzit întâmplări nasoale. Eu cred că e ceva ce merită luat în calcul. Sfaturi practice: să știți culoarea și tipul mașinii, numărul ei și să aveți telefonul la îndemână.
Atracții cu taxă de intrare? Mergi doar la cele cu review-uri foarte bune
Cred că toți am trecut prin situația de a merge într-un loc despre care am văzut știri, poze, filmulețe despre cât e de grozav și să ne dăm seama că realitatea e alta. Un exemplu clar din experiența noastră: muzeul de știință din Valencia. Nu ne-a impresionat cu absolut nimic. Dacă l-ați văzut pe cel din Varșovia, prin comparație e mult sub el. Nu a fost scumpă intrarea, dar ca idee, căutați bloguri care au scris despre ele, cât mai multe cu atât mai bine, filmulețe de pe Youtube și recomandări pe TripAdvisor. Noi am renunțat la multe atracții după ce ne-am informat mai bine și am ajuns la concluzia că nu merită timpul și banii.
Hostelurile, cândva opțiuni ieftine de cazare, acum adevărate centre de distracție pentru tineri
Noi am încercat să mergem la hosteluri în Europa, dar ni s-au părut scumpe, mult mai scumpe decât Airbnb. Nu am considerat că ni se potrivește varianta cu a sta cu încă 8 oameni în cameră când pe un preț mai mic puteam sta într-un apartament de pe Airbnb. În Europa, hostelurile arată foarte bine, dar și prețurile au crescut mult. La un moment dat am renunțat să mai căutăm. Poate cu experiența de acum, am găsi ceva și la preț convenabil. Rămâne de reîncercat.
Camping
În primele două săptămâni și ceva din călătoria noastră în Europa am dormit în campinguri. Ne-a plăcut la nebunie și abia așteptăm să reluăm experiența. Nimci nu se compară cu dormitul la cort și așa e. La 10 seara ne puneam la somn, la 7 ne trezeam. Aveam acea senzație de a fi una cu natura. Ce e mai fain decât să te trezești și să îți faci cafeaua lângă cort? Campingurile în Europa arată foarte bine, au toate dotările necesare, au program de liniște, au reguli care să facă șederea în natură cât mai plăcută. Nu vreau să lungesc povestea, o găsiți integral aici. Ce vreau să mai adaug este că în unele locuri, prețul unei nopți într-un camping este aproape egal cu al unui apartament pe Airbnb, așa că e bine să aruncați un ochi și acolo.
Fă-ți singur cafeaua
Înainte să plecăm noi în această călătorie ne gândeam că vom renunța la cafea pentru ceai, că vom medita zilnic, că vom deveni super zen, că vom pluti etc. Da, e gândul boem al omului din fața biroului. Ei bine, nu e chiar așa. Mai medităm, dar nu zilnic, suntem zen, dar nu tot timpul și nu am renunțat la cafea, din contră, am acceptat că ne place și o savurăm cu mare plăcere în fiecare zi. Deși nu o luăm în calcul pentru că e normal să ne bucurăm de ea, cafeaua ajunge să coste destul de multicel în Europa, mai ales dacă bei două pe zi. La un calcul simplu, o cafea costă între 3-5 euro. Înmulțeste cu 30 de zile și ai deja aproape sau peste 100 de euro. Mai înmulțește cu 2 dacă bei două cafele și cu încă 2 dacă sunteți două persoane pe același buget. Exact, destul de mult. Varianta pe care noi o recomandăm este aeropresul. Simplu de cărat, absolut oriunde, tot ce ai nevoie este apă fierbinte.
Monitorizează-ți cheltuielile
Să-ți monitorizezi cheltuielile înseamnă să știi pe ce se duc majoritatea banilor, să știi câți mai ai și să poți decide de un vrei să mai scazi cheltuielile dacă e nevoie.
Noi folosim de când am plecat aplicația călătoria noastră în Europa. Același cont poate fi folosit de mai multe persoane. Noi îl avem amândoi și fiecare trece ce cheltuie. Evident, poți trece acolo și câștigurile, poți folosi rapoartele din el etc. Noi trecem absolut totul, de la 1 leu până la cheltuielile cu reparațiile motocicletei, echipament etc.
Sper tare mult că te-a ajutat acest articol și dacă mai ai idei, hai cu ele în secțiunea de comentarii să afle și alții.
Pentru a primi articole despre călătoria noastră te poți înscrie aici.
Dacă nu ai descărcat încă e-book-ul nostru gratuit, Călătorește în siguranță, te invităm să accesezi butonul de mai jos și să urmezi pașii.
Descarcă e-book
Ne poți urmări și pe Facebook și Instagram.
Vrei să beneficiezi de reduceri la servicii pentru călătorie? Accesează aici pagina noastră de resurse și bucură-te de oferte la cazare, transport aerian și terestru.
Călătorii frumoase,
Ancuța
Mi-a placut mult postarea! Ma numar printre cei care ezita sa plece in calatorii din cauza aspectului financiar si mi-a mai dat putin curaj.
Hello Victor,
Ne bucurăm. 🙂
Mulțumim pentru mesaj!
Călătorii frumoase,
A & C
Ancuta,
E minunat cum povestesti. Si informatiile sunt pretioase. Pe unele nu le stiam.
Imi poti recomanda grupuri de calatorie pe Facebook?
Multumesc
Bună Ema,
Mulțumesc! 🙂
Da, stiu cateva: Girls love travel, Girls gone global, Solo Women Travel Tribe, Discover Asia, Nomads- a life of alternative travel. Cama astea sunt cele mai cunoscute.
Călătorii frumoase!
Cu drag,
Ancuța