Ghid de călătorie pentru Atena, Grecia

on

A trecut ceva timp de la revenirea în țară, respectiv de la întoarcerea din Atena. Cum lucrurile s-au mai așezat puțin pentru noi, așa s-au așezat și ideile pentru acest articol. Știți cum e, uneori să te uiți la ceva de la distanță pare mai simplu decât atunci când ești acolo.

Nu am venit cu foarte mari așteptări, dar Atena ne-a plăcut foarte mult. Orașul, istoria, străduțele și arhitectura, toate au frumusețea lor.

Transportul

De la aeroport am luat metroul. Ieșiți din clădire, traversați strada și de acolo e intuitiv cum îl puteți accesa. Biletul spre și dinspre metrou costă 10 euro de persoană și e valabil o singură călătorie.

Marele avantaj în oraș este că majoritatea atracțiilor turistice sunt în același loc, respectiv în centru.

Tarifele pentru metrou:

  • un bilet pentru 5 zile: 9 euro
  • un bilet pentru 5 călătorii: 6, 5 euro
  • un bilet spre sau dinspre aeroport: 10 euro

Biletul poate fi folosit de o singură persoană.

Important de știut: Din anumite puncte ale orașului, acest tip de transport este destul de periculos. Din păcate, au fost jefuite două femei la coborârea din metrou, iar o tipă avea rucsacul desfăcut, deci clar și ei îi luaseră ceva. Ca și reguli principale, nu țineți la vedere nimic, nu accesați telefonul în zonele aglomerate, țineți rucsacul în față, pe părțile ușor de accesat nu țineți nimic de valoare și evitați zonele periculoase seara. Noi i-am văzut, erau în găști și se uită insistent după pradă. Cam totul e pe față, nimeni nu intervine, poliția e absentă. Puteți citi aici alte câteva informații utile. 

Nu vreau să vă sperii, nu toate rutele sunt așa și chiar și cele periculoase, ziua sunt ok. Noi am mers la pe 8 seara când deja era întuneric și băieții erau la treabă.

Evitați stațiile menționate aici. Linkul mi l-a trimis Andrada când i-am povestit despre ce ni s-a întâmplat în prima seară. După ce l-am citit, am evitat acele stații și a fost totul în regulă.

Banii

În Grecia plătiți cu euro. În Atena, fiind un oraș mare puteți plăti cam pe oriunde și cu cardul. Însă, altceva e important de notat. Nu știm dacă întâmplător sau nu, dar de multe ori s-a întâmplat să primim un rest incomplet. Noi suntem atenți la asta și s-a remediat situația. O dată a fost nevoie să așteptăm să verifice pe cameră dacă într-adevăr le-am dat 50 de euro și nu 10. În cele din urmă ne-am primit restul pentru 50 de euro și a fost totul în regulă. Dar e bine de știut pentru voi, cei care citiți acest articol și vă gândiți să mergeți pe acolo. 

Mâncarea

La capitolul mâncare, Atena este un oraș ofertant, dar cu siguranță dacă ajungeți acolo veți vrea mâncarea lor tradițională care se găsește sub diferite forme mai peste tot. Paleta este diversă, dar ca să vă faceți idee, o să le menționez pe cele mai cunoscute: 1 gyros costă 2-3 euro, o salată grecească undeva între 5-10 euro, depinde unde mâncați, iar un souvlaki 2-3 euro. Acestea sunt prețurile din centru, pentru că noi tot pe acolo ne-am învârtit.

Cazarea

În Atena, spre deosebire de alte capitale, mie mi s-a părut că se împart cazările așa: hoteluri destul de scumpe și apartamente. Închiriatul de apartamente este foarte comun în Grecia, în general, iar Atena nu face excepție. Noi am folosit Airbnb și am stat aici. Dacă încă nu aveți un cont pe acest site și vreți o reducere de 22 de euro la prima rezervare, folosiți acest link pentru a a o primi. Ne-a plăcut apartamentul, este bine plasat, are multe magazine pe lângă, dar e chiar pe ruta aceea mai periculoasă, cea cu metroul. Însă puteți să o evitați. Nu luați metroul de la Monastiraki Flea Market, ci de lângă Parlamentul Greciei. Distanța între ele este de o stradă centrală plină cu magazine de haine și locuri de mâncat, deci e mai mare plăcerea să o traversați.

În speranța că nu v-ați speriat prea tare de cele scrise mai sus și că încă vă doriți să cunoașteți frumusețea Atenei, să trecem la atracțiile turistice. 🙂

Atracțiile turistice

Noi ne-am început vizita cu Muzeul Arheologic pe care îl recomand. Să începi o vizită prin a înțelege ceva despre locul și țara în care ești, mi se pare cel mai simplu. Muzeul este suficient de mare și de frumos cât să ocupe cam 2-3 ore sau mai mult. Depinde de fiecare. Costul biletului este de 5 euro / persoană. Arta și istoria se îmbină formidabil acolo, bijuteriile, sculpturile, și obiectele din lut te fac să te oprești în fața unei vitrine și să uiți de tine. Muzeul este luminat cu lumină naturală care străbate vitrinele și sculpturile în mărime naturală, ceea ce îi oferă și un farmec aparte.

În drum spre Parthenon veți trece cel mai probabil prin Plaka.

Plaka este un loc al artiștiștilor, al teraselor și restaurantelor. Cu străduțe pietruite, muzică grecească pe fundal, suveniruri, picturi și bijuterii, plimbarea este o încântare pentru simțuri.

Dacă mergeți în direcția opusă, înainte de a urca la Parthenon veți putea vedea Ancient Agora și Roman Agora. Noi nu am simțit nevoia de a intra înăuntru, întrucât se vedea foarte bine totul de afară. De sus de lângă Panthenon puteți vedea Templul Olympus Zeus.

Ancient Agora
Roman Agora

Acropolis, care înseamnă sus pe deal este constituit din Parthenon care este cel mai celebru templu grecesc, dar și din alte structuri antice grecești. Înainte a ajunge acolo, noi ne-am oprit pe o stâncă de lângă deal de unde am putut vedea Atena, Acropolis și muntele Lycabettus pe care se poate urca. Noi nu am urcat, eram prea obosiți și nu am considerat că e cu mult diferit față de ceea ce am văzut de pe stâncă sau de pe Acropolis. Desigur, poate fi o variantă pentru data viitoare.

Intrare Acropolis

Pentru a vizita Acropolis am plătit 10 euro, deși am citit că e 25 de euro. La fel scria și pe o altă intrare, dar la ghișeu era acest afiș, așa că ne-am bucurat, evident.

Despre Parthenon, istoria lui, cum a fost construit, de cine a fost stăpânit de-a lungul anilor și mai ales, cum a fost distrus o să aflați dintr-un scurt documentar care rulează la Muzeul Acopolis, despre care o să vă povestesc imediat.

Parthenon a fost dedicat zeiței Atena, iar construcția lui a început în anul 447 î.Hr. De-a lungul anilor, pe rând, mai multe popoare și religii au pus stăpânire pe el, fiecare dintre ele distrugând părți din cel mai important monument grecesc. Cea mai mare distrugere și deteriorare a lui a avut loc în 1687 când venețienii au detonat muniția turcilor depozitată în interiorul lui.

Parthenon
Atena și muntele Lycabettus

După Acropolis am mers la muzeul care îi poartă numele și care ne-a ajutat să înțelegem mult mai multe despre acest monument istoric. Recomand să mergeți aici înainte de a-l vizita. Muzeul păstrează bucăți rămase în urma exploziei și explică modul în care a fost construit, cum era pictat, din ce erau făcute culorile folosite, arhitectura și munca din spatele lui.  Intrarea la muzeu costă 5 euro / persoană.

Parthenon înainte de finalizarea sculpturii de pe fațadă.
Cum arăta fațada.
Părți din fațadă recuperate după explozie.

Am fost și în port, dar nu ne-a impresionat sau poate că nu am știut noi unde să mergem așa încât să fie fain.

Noi am stat în Atena 4 zile, dar în prima zi nu am prea vizitat nimic, doar ne-am plimbat prin centru și am mers la un târg cu produse tradiționale unde am mâncat produse de care ne-a fost dor în perioada în care am fost în Asia. A fost primul contact cu produse europene de la aterizare și ne-a prins bine că au fost unele locale și proaspete.

Dacă aveți o singură zi la dispoziție și nu știți ce să vizitați, eu vă recomand acest traseu: Muzeul Arheologic, muzeul Acropolis, Acropolis și ajungând la ele mai vedeți: Ancient Agora, Roman Agora, Templul Olympus Zeus (de la distanță), Plaka și centrul.

Sper că acest articol vă este util. Eu vă recomand Atena, cred că este un punct important pe harta Europei și un loc istoric de unde se pot înțelege câteva aspecte importante.

Pentru a primi articole despre călătoria noastră te poți înscrie aici.
Dacă nu ai descărcat încă e-book-ul nostru gratuit, Călătorește în siguranță, te invităm să accesezi butonul de mai jos și să urmezi pașii.Călătorește în siguranță

Descarcă e-book
Ne poți urmări și pe Facebook și Instagram.
Vrei să beneficiezi de reduceri la servicii pentru călătorie? Accesează aici pagina noastră de resurse și bucură-te de oferte la cazare, transport aerian și terestru.

Călătorii frumoase,
Ancuța

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.