Bucură-te de vacanță fără să faci animalele să sufere

În Asia sunt multe activități plătite de turiști care implică animalele, de la călărit elefanți până la hrănit pui de tigri sau de lei. Evident, inclus este și mersul la grădina zoologică. Nu-mi săriți în cap, dar părerea mea este că animalele sălbatice nu au ce să caute în mijlocul orașului oricât de bine ar fi redat mediul lor natural. Sunt ținute acolo captive și nu se bucură, nu le e bine. Am fost și noi la grădini zoologice, dar informarea ajută, percepțiile și obiceiurile se schimbă. E nevoie să fim deschiși și să o căutăm.

Acum 2 ani am fost în Bali, într-un concediu de două săptămâni. Am avut ca activitate opțională călăritul elefanților. Am refuzat ușor stânjeniți. De ce? Pentru că acolo să călărești un elefant este văzut ca fiind ceva normal, adică este prezentat ca atare și părea că noi doi suntem niște ciudați pentru că refuzăm.

Între timp, oamenii și-au schimbat abordarea. Acum veți găsi pe pliante că mergeți să aveți grijă de ei, să îi hrăniți, că e un sanctuar și că acei elefanți sunt salvați etc. În Chiang Mai, când am fost în junglă, la 2 zile de drumeție am ajuns cu barca într-un loc complet izolat unde erau și doi elefanți. Povestea e cea de mai sus, au fost folosiți pentru transport până acum câțiva ani, iar acum stau în junglă. Toți cei care am fost în tur ne-am interesat de starea lor, despre cum sunt tratați etc. Păreau îngrijiți, dar nu bag mâna în foc că acum nu sunt exploatați. Sper că nu. M-a alinat ideea că măcar sunt în mijlocul junglei. Evident, nimeni nu a urcat pe ei și nici nu ne-a fost promovată o astfel de activitate. Grupul a fost foarte fain și omogen. Mai rar opt oameni care se cunosc prima oară să aibă convingeri atât de similare și să găsească atâtea puncte comune, mai ales că veneam și din țări diferite.

Recent întorși din Praga am văzut celebrele trăsuri trase de cai în zile toride, pe asfalt sau pietriș. Caii aceia sunt chinuiți, numai cine nu vrea să vadă, nu vede. Da, sunt animale domestice, dar nu e normal pentru ei pentru să împartă drumul pietros cu mașinile, cu turiștii care vin dintr-o parte în alta, cu nebunia orașului, a centrului orașului, mai exact. După 1 oră de stat acolo, noi am plecat bulversați și obosiți, storși de energie. Mă întreb cum o fi pentru ei să stea o zi întreagă.



Că e vorba de păsări, măgari, elefanți, cai, rechini sau ce mai vreți voi, dacă nu sunt în mediul lor și sunt nevoite să care oameni sau să interacționeze cu ei, atunci sunt stresați, nu le este bine.

Evitați pe cât posibil aceste activități, iar dacă vreți cu adevărat să faceți ceva pentru ei, căutați acele locuri care chiar fac ceva pentru aceste suflete. Și majoritatea nu prea fac, doar profită de concept pentru a primi bani de la turiști, sunt foarte puțini cei care au grijă de ele și le salvează în vreun fel, cel puțin în Asia.

O să închei printr-un exemplu. Ajunși în Cambodgia am vrut să facem voluntariat cu copii. Am căutat pe Internet și am găsit ce căutam, chiar dacă ni s-a părut destul de mult. Acolo se plătește dacă vrei să faci voluntariat. Adică tu plătești ca voluntar. Intrând mai în detaliu în idee am găsit multe articole în care era descris cum decurge treaba: din cauza numărului mare de solicitări de voluntariat plătit din partea turiștilor, unii cambodgieni au înființat „orfelinate” unde aduc copii de la sate, îi iau de la familiile lor cu promisiunea că le va fi bine și îi închid acolo pentru ca turiștii să facă voluntariat. Dacă asta se întâmplă cu oamenii, imaginați-vă cum e cu animalele.

Peste tot sunt oameni care profită de turism, cu atât mai mult cu cât vorbim de țări sărace și corupte care din asta trăiesc. Acei oameni sunt săraci, încearcă să facă bani din orice, dar se poate și altfel, dar dacă noi îi încurajăm plătindu-i, ei nu vor încerca altceva, pentru că merge și așa.

Știu că uneori nu e timp să vă informați, oamenii sunt ospitalieri și activitățile sună atât de altfel că nu mai stăm să cernem informația sau nici nu ne gândim că ar putea fi ceva greșit cu ea, dar măcar 10 – 15 minute de căutat pe Internet pot face diferența pentru câteva vieți.

Foto articol: Unsplash, Frank Holleman

Pentru a primi articole despre călătoria noastră te poți înscrie aici.

Dacă nu ai descărcat încă e-book-ul nostru gratuit, Călătorește în siguranță, te invităm să accesezi butonul de mai jos și să urmezi pașii.

Călătorește în siguranță

Descarcă e-book

Ne poți urmări și pe Facebook și Instagram.

Vrei să beneficiezi de reduceri la servicii pentru călătorie? Accesează aici pagina noastră de resurse și bucură-te de oferte la cazare, transport aerian și terestru.

Călătorii frumoase,

Ancuța

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.