Cum sărbătorim Crăciunul sau ce facem de Crăciun sunt cele două întrebări pe care le primim cel mai des atunci când călătorim în această perioadă a anului.
O să vă spunem ce facem noi în aceste zile, dar înainte de asta, am vrut să aflăm și alte păreri de la călători și persoane care locuiesc într-o altă cultură diferită de cea europeană. Am avut două întrebări pentru fiecare: 1. Cum sărbătorești Crăciunul atunci când ești departe de casă?, 2. Ce înseamnă Crăciunul pentru tine?
1. Nici nu mai știu cum am început să vorbesc cu Andrada pe Messenger cam acum 1 an. De atunci tot povestim ca și când ne-am cunoaște de ani de zile. Schimbăm impresii despre călătorii, despre trăirile pe care le avem atunci când suntem pe drum, despre bloguri, colaborări etc.
Împreună cu prietenul ei, Petrișor, Andrada locuiește momentan în Hanoi. După ce au călătorit prin Asia de SE și după ce au revenit câteva luni în țară, au decis să revină în Vietnam și să facă ce le-a plăcut aici: să predea limba engleză la o școală și să călătorească. Îi puteți urmări pe I believe in traveling, iar dacă sunteți pasionați de cafea, Petrișor scrie pe Mister Nomad Coffee.
Întrebările i le-am adresat Andradei și acesta este răspunsul ei:
Hmm, luna Decembrie e o lună destul de încărcată din punct de vedere sentimental datorită Crăciunului și a mesajelor care circulă prin jurul nostru cu acest prilej. Pentru noi, această sărbătoare însemna familie, îmbrățișări, amintiri, colindători, brad, scăpărători, lucruri și sentimente de care suntem privați atunci când suntem pe drum. Ni s-a întâmplat doar de 2 ori (din fericire) să fim departe de casă de Crăciun, însă de fiecare dată ne-am asigurat că avem suficient de bună conexiune la internet ca să ne vedem la un apel video cu cei de acasă. Mai înseamnă un prilej de repaus în care ne tragem sufletele și ne amintim că acasă e alături de cei dragi și este locul în care la un moment dat vrem să ne retragem. Câteodată mi-ar fi plăcut să fiu Grinch, să urăsc Crăciunul, să nu fiu atașată de el, să nu am amintiri, să nu îl doresc. Însă nu sunt, și tocmai de asta mi-l petrec alături de cei dragi, cel puțin cu sufletul.
2. Cu Adi povestim pe Messenger de mai bine de 1 an și schimbăm impresii despre Asia. Adi este din București, a călători câteva luni în Asia de SE anul trecut și a revenit în această iarnă tot aici, din motive pentru care mulți revenim: ne place. 🙂 Ne-am cunoscut în Penang, săptămâna trecută. De data aceasta nu și-a cumpărat bilet pentru întoarcerea în țară, iar acum este în Kuala Lumpur, Malaezia.
Pentru mine, Crăciunul cam înseamnă… acasă. Oricât de mult mi-ar plăcea să călătoresc, nu îmi place că sunt aici de Crăciun. Și asta pentru că asociez zilele astea cu cele din copilărie, adică cu familie, zăpadă, vacanța de la școală, sarmale, cozonaci, colinde, așa că nu prea sărbătoresc în niciun fel aici. Anul trecut a fost fain că eram în Langkawi și în Ajun mă văzusem cu Adriana care statea acolo, cu Aurelian de la lumealuineagu și toată gașca lor. Aseară, noroc că a fost haosul ăla în centru și nu m-am plictisit. Notă: haosul despre care povestește Adi înseamnă că oamenii au iești pe stradă, au sărbătorit ca de revelion și s-au stropit cu apă.
La anul voi fi în România sau undeva în Europa măcar unde e zapada (dar nu sunt singur) până spre mijlocul lui ianuarie, tocmai din acest motiv.
3. Cristina s-a născut într-un sat din județul Călărași, a locuit 10 ani în București, de 5 ani locuiește în Bangkok și scrie pe cristinafaceaventura.
Cum sărbătorești Crăciunul atunci când ești departe de casă?
La mine departe de casă înseamnă momentan Thailanda, o țară fără tradiția Crăciunului. Și, deși thailandezii se pricep grozav la decorațiuni de Crăciun (serios, Bangkok arată GENIAL, cel puțin în ultimii doi ani), totul este o mare operațiune de marketing. Sunt și câteva piețe de Crăciun, dar majoritatea sunt pentru copii și țin o zi sau două. De sărbătorit nu facem cine știe ce pentru că nu e sărbătoare legală și, deci, uneori lucrăm. Cum aici sunt înconjurată mai mult de colegi anglo-saxoni, în general avem un prânz târziu de Crăciun în stil britanic, din ăla cu honey glazed ham, curcan, legume, cartofi la cuptor. Apoi îi las pe colegii anglo-saxoni să-și vadă de tradiția lor de Crăciun – îmbatat într-un pub, iar eu ori merg acasă să îi sun pe ai mei ori merg la vreo beer garden cu alți prieteni ori la ceva eveniment legat de Crăciun (anul ăsta de exemplu rulează la un cinematograf micuț tot felul de filme de Crăciun: The Grinch, Gremlins etc. – Home Alone nu).
Ce înseamnă Crăciunul pentru tine?
Nu vin dintr-o familie bisericoasă așa că nu există o semnificație religioasă a acestei sărbători. Însă mi-e dor tare de un Crăciun acasă și anual spun că „la anul merg acasă de sărbători”. Crăciunul e ceva de-a dreptul idilic, am crescut la țara așa că pentru mine înseamna frig, zăpadă, foc de lemne în sobă, miros de brad în toată casa, portocale, cacao cu lapte fierbinte (iar mai apoi, când am mai crescut, vin fiert). Nu înteleg ideea de Crăciun cu prietenii în pub (parcă nu ai alte 360+ zile pe an de îmbătat în pub cu prietenii): eu pe 24 seara mergeam la colindat în sat, pe 25 stăteam cu mama și cu tata și pe 26 mergeam la bunici, fie omătul cât de mare. Crăciunul pentru mine nu e nici ceva religios și nici legat de cadouri. Ci e legat de familie, legat de încetinit ritmul nebun în care trăim în restul zilelor, legat de confort sufletesc. Și, am aflat de când stau în Thailanda, că e legat și de frig, trebuie să fie frig, altfel nu-i Crăciun! 🙂
Pentru noi este al doilea an consecutiv în care suntem în Asia în această perioadă. Anul trecut am fost în Siem Reap, Cambodgia și am mâncat, am scris, ne-am făcut planuri, am băut cappuccino și am făcut video call-uri cu cei de acasă. Adică fix ce am făcut și ieri. 🙂
Anul trecut am avut o nostalgie mult mai mare pentru Crăciunul petrecut acasă decât avem anul acesta. De data asta, eu mă gândesc doar că ar fi fain ca anul viitor să fim acasă în această perioadă, ca să nu ne îndepărtăm așa tare de tradițiiile noastre, dar nu pot să știu dacă va fi așa sau nu. E doar un gând pe care îl am.
Deși asiaticii se străduiesc să creeze o atmosferă de Crăciun prin decorațiuni și colinde, nu este acel spirit de sărbătoare specific, pentru că nu e energia, nu sunt oamenii și până la urmă, ei nu sunt creștini și cum spune Cristina, nu e frig. Anul trecut mi-a fost dor de frig pentru prima oară, mai ales cum știam că ne întoarcem în țară în primăvară. Acum sunt ok cu asta, pentru că știu că îl prindem când ne întoarcem.
În Penang, începusem să nu mai suport melodiile de Crăciun, parcă era mult, mult prea mult și de obicei, unde mergeam să mâncăm aveau același playlist care se repeta cam la jumătate de oră. Probabil că nu era vorba despre melodii, ci despre faptul că părea forțat în acel mediu unde era clar că e ceva turistic. Pentru că nu vrem să ne prefacem și să încercăm să reproducem aici ceea ce nu este, o să mergem cu tradițiile locului.
În Bali, unde suntem noi, azi începe o sărbătoare care va dura 10 zile. Are loc o dată la 6 luni și reprezintă biruința binelui în fața răului. Oamenii fac o sărbătoare și poate tocmai de aceea azi ne simțim mai festivi decât ieri. E agitație în jurul nostru, oamenii sunt îmbrăcați pentru sărbătoare, sunt veseli, au ieșit pe stradă. O să vă povestesc despre această sărbătoare mai în detaliu într-un alt articol.
Vă dorim Crăciun liniștit oriunde v-ați afla.
Pentru a primi articole despre călătoria noastră te poți înscrie aici.
Foto articol: Mel Poole, Unsplash.
Dacă nu ai descărcat încă e-book-ul nostru gratuit, Călătorește în siguranță, te invităm să accesezi butonul de mai jos și să urmezi pașii.
Ne poți urmări și pe Facebook și Instagram.
Vrei să beneficiezi de reduceri la servicii pentru călătorie? Accesează aici pagina noastră de resurse și bucură-te de oferte la cazare, transport aerian și terestru.
Călătorii frumoase,
Ancuța