Ghid de călătorie pentru Istanbul

on

Să spunem că ne-a plăcut Istanbul ar fi prea puțin. Prima experiență cu Turcia a fost mult mai mult decât ne-am fi gândit.

Am vrut să mergem în Istanbul pentru că era cea mai apropiată și cunoscută destinație din Turcia, întrucât am călătorit cu mașina.

Istanbul este un oraș viu, parcă mereu în mișcare, surprinzător, care se transformă de la o zi la alta ca și când ai mișca piese de niște puzzle. Spuneam într-o postare că este atât de complex, încât a avut nevoie de două continente care să îl cuprindă. Străzile lui sunt pline cu magazine, cafenele și restaurante. Uneori sunt deschise unele, alteori sunt deschise altele, așa că ai impresia mereu că ești pe o altă stradă, mai ales pentru că ei își așează marfa și mesele pe trotuar.

Inițial am plănuit să stăm 3 zile acolo, dar am ajuns la 7. Iată ce am considerat noi că ar fi util să știți după aceste zile petrecute în Istanbul:

Transportul

Noi am mers cu mașina, dar am folosit-o într-o singură zi. Cam 90% dintre atracțiile turistice se află pe partea europeană a orașului, așa că acolo ne-am cazat și noi, mai exact în zona Balat, un fel de Old Town evreiesc, cu străduțe înguste, pietruite, cu magazine vintage, restaurante și cafenele. Am adorat zona cu tot ce ne-a oferit. De unde eram cazați am mers pe jos și două ori cu taxi. Din acea zonă am plătit echivalentul a 20 de lei. Când am mers, am făcut cam 40-95 de minute, în funcție de cât de departe era obiectivul pe care doream să îl vizităm.

Dacă vii cu mașina personală și te gândești să citești pe Internet despre condusul în Turcia, mai bine nu fă asta. Noi am citit și la un moment dat ne gândeam să facem cale-ntoarsă. Este mult exagerat, însă e bine să știi și să ții cont de câteva aspecte:

 • șoferii nu prea semnalizează
 • dacă banda de mers e lată, mergi cât mai pe dreapta, altfel riști să fii depășit pe partea dreaptă, mai ales de taximetriști. Nu te speria, dacă intră în depășire lasă-i să treacă; chiar dacă nu pare, știu ce fac.
 • dacă ești pieton ai grijă la trecerile nesemaforizate. Doar pentru că văd că vrei să treci nu neapărat te și lasă.
 • prioritatea în sensul giratoriu este facultativă.
 • dacă te claxonează cineva din trafic este posibil să facă asta pentru că: vrea să te depășească, vede că ai semnalizat și îți dă voie să intri pe banda lui sau din alte motive. 🙂

Din ce am citit pe alte bloguri, transportul cu metroul și alte mijloace este bine pus la punct, dar din ce am văzut noi, foarte aglomerat.

Banii

Moneda Turcie este lira turcească.

1 liră turcească= 0,76 lei

Ca de obicei, noi nu schimbăm bani, preferăm să luăm de la bancomat direct în moneda țării gazdă. Credem că în Istanbul am văzut cele mai multe bancomate. Pe o străduță de 500 de metri poți să găsești lejer 8 bancomate, așa că nu vă faceți griji legat de asta.

În unele locuri se acceptă doar plata cash și în multe restuarante nu se primește bon, ci o chitanță pe care e trecută suma finală.

Vremea

Noi ne-am gândit mult dacă să mergem în Turcia în august pentru că am presupus că o să fie foarte cald, însă temperaturile au fost foarte ok. Am prins două zile cu nori și ploaie sporadică, iar în ultima zi a plouat până ce s-a inundat orașul, din păcate. Dacă vă e teamă să mergeți pentru că va fi foarte cald, nicio grijă. Temperaturile sunt mai mult decât suportabile. O pălărie, o cremă de soare și o sticlă de apă sunt suficiente.

Siguranța

În Istanbul ne-am simțit foarte în siguranță. Cel mai târziu am hoinărit pe străzi pe la 22.30. Cum spuneam, orașul este plin de viață, iar cafenelele și restaurantele sunt deschise până târziu.

Aproape la toate atracțiile turistice, în mall-uri și în bazare veți trece prima oară pe la controlul de securitate. Prin tot orașul sunt polițiști îmbrăcați în civil, mai ales în apropierea obiectivelor turistice.

La un moment dat, tot mergând, am ajuns pe niște străduțe întortocheate, cam goale și care te fac să devii mai vigilent, dar nu am simțit nicio clipă că cineva s-a uitat lung la noi.

Mâncarea

Mâncarea, ei bine mâncarea ar merita un întreg articol, dar vom pune câteva imagini care sperăm să fie din gama „o imagine cât o mie de cuvinte”. 🙂

Mâncarea este delicioasă și singura provocare pe care o veți avea va fi să nu mâncați prea mult. O găsiți la orice colț de stradă, la propriu. Turcii gătesc foarte bine, iar dulciurile lor parcă sunt pictate. E ca și cum a le pregăti este un fel de artă în care ei își pun talentul și iscusința.

Mic-dejun specific turcesc. Prea mult dulce pentru mine la prima oră, dar sățios și divers.

Oamenii

Oamenii sunt calzi și prietenoși. De fiecare dată când am întrebat ceva ni s-a răspuns, iar când am cerut ceva s-a putut. Ne-am simțit bine primiți și în siguranță.

Unde am stat

Noi am stat în zona Balat, pe care o super recomandăm și am închiriat un apartament prin Airbnb. Aici am stat noi, clădirea are 6 sau 8 apartamente, toate în regim hotelier, așa că dacă acesta nu este disponibil îi puteți scrie proprietarului să îl întrebați dacă are ceva disponibil. Noi am stat în două, întrucât primul era ocupat pentru zilele în care ne-am prelungit șederea. Dacă veniți cu mașina, pe stradă găsiți loc de parcare gratuit.

Dacă iubiți animalele, pisicile în special, ei bine, ați ajuns în raiul lor. Zona e plină cu pisici bine îngrijite pe care puteți să le mângâiați în timp ce vă savurați cafeaua.

Atracțiile turistice

Majoritatea atracțiilor turistice sunt situate cam în același loc și e ușor să mergeți pe jos și să le vizitați. Dacă o să prindeți așa o perioadă aglomerată cum a fost în perioada în care am vizitat noi o să petreceți mult timp stând la cozi. 🙂

Palatul Topkapi

Pentru a intra în palat am stat la coadă cam 20 de minute, însă la câțiva pași era un automat de bilete cu plată cu cardul care din păcate nu era indicat și nu am știut de el. Voi acum știți și nu mai trebuie să stați la coadă. 🙂 Biletul a costat aproximativ 70 de lei de persoană.

Din păcate, noi nu am luat ghid audio și am citit ulterior că ar fi una dintre atracțiile turistice unde e chiar indicat să luați un astfel de ghid. Palatul are o grădină foarte mare și multe anexe. Unele dintre ele sunt doar camere goale, iar în altele se află fel și fel de obiecte în stare foarte bună care au aparținut sultanilor. Noi ne așteptam la ceva în genul celui vizitat în Sevilia, adică la ceva mai mult. A fost impresionant să vedem acolo sabia lui Ștefan cel Mare. Așa că ajunși în anexa cu arme, citiți descrierile și o veți vedea.

Cozile care se formau la intrarea în unele anexe.

Hagia Sofia

Această moschee a fost cândva un locaș creștin bizantin și este acum unul dintre principalele atracții din Istanbul. Biletul a fost tot aproximativ 70 de lei, doar că de data asta nu am stat la coadă și am mers la automatul de bilete cu plată cu cardul.

Hagia Sofia este impresionantă prin mărimea ei, prin istoria pe care o are, însă mult prea aglomerată (la fel ca toate celelalte locuri din Istanbul) și mult prea instagramabilă, să-i spunem. Adică ai senzația uneori că e un studio de fotografie. Clădirea are într-adevăr un farmec al ei dat de arhitectură, picturi și energia locului.

Balat, cartierul evreiesc

O atracție care nu este foarte cunoscută, dar pe care v-o recomandăm este Balat sau cartierul tradițional evreiesc. Este chiar locul unde noi am fost cazați. O să vă îndrăgostiți de ritmul lent al locului, de culorile vii, de magazinele vintage, de cafenele, restaurante, pisici și câini bine îngrijiți care vă întâmpină la intrarea în localuri, de mirosul de pâine și bunătățuri, de oamenii care nu se grăbesc niciunde.

Grand Bazaar

Este considerat unul dintre cele mai mari bazare din lume, fiind întins peste 61 de străzi și având peste 40.000 de magazine. Grand Bazaar este închis duminica și în timpul sărbătorilor.

După cum vă puteți da seama este impresionant și găsiți în el aproape orice aveți nevoie în materie de bijuterii, îmbrăcăminte, alimente, covoare și alte accesorii.

Din păcate, noi am rămas cu un gust amar din această vizită. Pe scurt, e bine să știți că în bazare, prețurile și le face fiecare așa cum vrea și același produs poate să coste 40 de lei într-un loc și 280 de lei în alt loc. Magazinul lor, legile lor. Mai e bine să știți că turcii sunt vânzători foarte buni, așa că mergeți acolo odihniți și cu ochii larg deschiși. Pentru noi a fost singurul gust amar din călătoria în Istanbul.

O stradă de lângă bazar când acesta este închis vs. deschis

Bazarul de condimente

Bazarul de condimente a fost una dintre cele mai plăcute experiențe. O clădirea mult mai mică, dar foarte curată, cu aer condiționat, cu produse calitative și cu multe degustări de bunătățuri.

Lângă Bazarul de Condimente puteți găsi una dintre cofetăriile cu ce mai mare vechime din Istanbul, Hafiz Mustafa 1864. Cum am mai spus și în alte rânduri, din fericire nu sunt o mare pofticioasă de dulciuri, însă în această cofetărie ai zice că sunt pictate produsele. Colorate, făcute cu grijă, un fel de artă. Noi v-am spus de loc, voi vedeți dacă puteți trece pe lângă el fără să îl băgați în seamă. 🙂

Muzeul Bancar

Situat tot lângă Bazarul de Condimente, acest muzeu este de fapt o fostă bancă unde puteți vedea evoluția sistemului bancar din Turcia. Fascinant pentru noi a fost subsolul clădirii, acolo unde era seiful băncii.

Piața Taksim

Dacă ajungeți la atracțiile turistice de mai sus nu aveți cum să ratați această piață unde de asemenea puteți găsi de toate, bineînțeles, la prețuri mult mai piperate.

Podul Galata

Vă recomandăm să mergeți pe pod la apus. E locul de unde puteți surprinde în imagini foarte faine ambele părți, cea asiatică și cea europeană, despărțite sau unite de Bosfor. 🙂 De asemenea, pe acolo puteți merge spre partea asiatică și spre Turnul Galata. Deși fac parte din același oraș, probabil o să simțiți energia celor două părți ca fiind diferită.  Imaginile surpinse de pe pod:

Ce ne-am propus să vizităm și nu am vizitat:

Galata Tower. Din păcate, când am ajuns noi era acolo o coadă mare de câteva sute de metri și în jumătate de oră se închidea. E bine să știți că până acolo se urcă și vă sfătuim să nu mergeți cum am mers noi, adică la final de zi, deja obosiți după 17 kilometri de mers. Zona este plină cu produse artizanale de tot felul, deci niciun regret că am mers. 🙂

N-am putut să surprindem toată coada formată într-o singură fotografie.
O străduță de lângă turn.

Moscheea Albastră. Am fi putut începe prin a spune că nu am vizitat aceste obiective din cauza cozilor imense. De data aceasta, coada formată era în plin soare și din nou, câteva sute de metri. Am văzut și alte moschee, arată cam la fel, diferă mărimea, așa că vă sfătuim să țineți cont de asta și să vă reorientați. Am intrat în curtea ei și vestimentația pentru a o vizita arată cam așa:

Cisterna. La fel ca și pe celelalte două, nu am vizitat-o tot din cauza unei cozi imense, tot în soare, care nu părea să înainteze cu prea cu spor și am decis ca în schimb să mai cunoaștem orașul la pas.

De necrezut, dar adevărat, am ajuns la sfârșitul acestui articol despre Istanbul, care a fost o super experiență pentru noi.

Blogul de pe care ne-am inspirat pentru atracțiile din Istanbul: Diana Duca. Mulțumiri și călătorii magice!

Vrei să beneficiezi de reduceri la servicii pentru călătorie? Accesează aici pagina noastră de resurse și bucură-te de oferte la cazare, transport aerian și terestru.

Pentru a primi articole despre călătoria noastră te poți înscrie aici.

Dacă nu ai descărcat încă e-book-ul nostru gratuit, Călătorește în siguranță, te invităm să accesezi butonul de mai jos și să urmezi pașii.

Călătorește în siguranță

Descarcă e-book

Ne poți urmări și pe Facebook și Instagram.

Călătorii frumoase,

Ancuța


2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Diana spune:

  Ce bucurie sa aflu ca aventura mea in Istanbul a fost utila cuiva <3
  Va urmaresc cu drag si abia astept urmatoarele voastre destinatii!

  1. Ancuta spune:

   Daaa, de foarte mare ajutor!
   Mulțumim mult, Diana!
   Călătorii frumoase și inspirații reciproce! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.