Cum sunt campingurile din Croația

on

Salutare, oameni buni!

De când nu am mai scris pe acest blog…

Ei bine, așa cum probabil ați văzut pe pagina de Facebook, în toamnă am făcut loc în viața noastră (și în parcarea din fața casei) unei rulote. 🙂

O să scriem un articol și despre asta, așa cum am promis atunci. Aveam nevoie să stăm mai mult cu ea până să îl scriem, dar urmează zilele acestea.

În Croația am fost acum câțiva ani în călătoria noastră cu motocicleta până în Maroc. Mai mult am traversat-o decât să o fi vizitat, dar am rămas cu impresia unei țări frumoase, verzi, curate și cu gândul că o să revenim.

Câțiva ani mai târziu, am ales-o ca destinație pentru o parte din primul nostru concediu cu rulota.

Ca destinație am ales insula Krk unde mai și fusesem și ne-a plăcut.

Cum din cauza unor întârzieri (la Vama Foeni nu au punct veterinar pentru animale de companie, așa că am mai pierdut o oră și ceva mergând spre Moravița), nu am ajuns în prima zi la campingul de la mare despre care o să vă povestesc mai jos.

Aici este avantajul cu rulota, cel mai mare pentru noi: flexibilitatea. Când ne-am dat seama că ajungem după ora zece seara când începe ora de liniște în campinguri, am căutat unul aproape de locul în care eram.

Așa am ajuns la Camp Vugec Plac, lângă Zagreb. Nu a fost nevoie de rezervare, pur și simplu am sunat și am întrebat dacă au deschis și dacă au un loc disponibil pentru noi. Vă sfătuiesc să faceți asta mereu înainte, ba chiar să și rezervați în campingurile mai mari. Povestesc mai jos de ce.

Despre camping

Este situat într-o zonă verde, lângă un orășel/comună. E câmp deschis în jurul lui, dar el este împrejmuit cu gard din lemn+gard viu. Peisajul este unul idilic. Noi am ajuns la apus, așa că ne-am bucurat de un spectacol de culori.

Au piscină pe care nu am încercat-o, întrucât dimineața următoare am plecat spre Krk.

Tariful depinde de ora de check out, o practică interesantă. Noi am plătit 25 de euro cu totul: mașină, rulotă, 2 persoane și un patruped. Nu puteți plăti cu cardul.

Totul părea nou. Băile tare curate, dușurile la fel, cu loc de spălat vasele, adică așa cum e cam peste tot prin campingurile din Vest. Noi tot în campinguri am stat când am fost cu motocicleta și ne-a plăcut tare mult acest stil de viață.

Revenind la campingul acesta, aveți acces și la o bucătărie faină, acoperită, pe terasă, în caz de nevoie.

Lângă camping, la 3-4 minute de mers pe jos aveți un bar mic unde puteți să beți o cafea dimineața sau o bere seara. Recomand berea locală, făcută de ei. Eu nu sunt mare amatoare de bere, dar îmi place să degust din cele artizanale și din cele locale. Ei bine, croații fac bere bună, cel puțin pentru femei. Părerea mea. 🙂

Las aici câteva poze să mai povestească și ele câte ceva.

Camping Jezevac, Krk (Ježevac Premium Camping Resort by Valamar)

Campingurile de pe lângă mare sunt cam toate pe modelul acestuia, adică în regim de resort, mari și cu tot ce ai nevoie în interiorul lor. Pe scurt, ieși din el doar dacă vrei sau cauți ceva anume. Altfel ai cam totul acolo.

Este cel mai mare camping din câte am văzut noi. Erau sute de rulote și de autorulote, van-uri și corturi. Au și căbănuțe foarte faine, în caz că vreți și varianta aceasta.

Pentru acest gen de campinguri, adică mai mari și în sezon, recomandarea noastră este să sunați și să faceți rezervare.

Partea bună, apropos de flexibilitate este că rezervarea nu înseamnă că trebuie să plătești ceva dinainte. De altfel, la recepție le spui aproximativ cât vrei să stai, dar tu stai cât îți pică bine. Adică poți să pleci mai devreme sau poți să stai mai mult dacă nu are altcineva locul rezervat după tine, caz în care, de obicei primești altul (am experimentat asta în Slovenia, ajungem și acolo). Plătești la plecare numărul nopților petrecute acolo.

Vă spunem din experiența omului care nu a făcut așa, adică nu am făcut rezervare. :))

Noi am sunat la ei, ne-au trimis oferta pe email, dar nu am rezervat pentru că nu știam sigur dacă ajungem la timp, ceea ce s-a întâmplat, adică nu am ajuns. Noi am crezut că rezervarea înseamnă să plătești acele nopți, dar nu e așa, după cum scriam mai sus.

Până la urmă, am putut să ne „cazăm” și fără rezervare, dar cu preț puțin mai mare. Cam cu 6 euro în plus pe zi.

Deci, mergi direct la recepție=plătești mai mult+risc să nu găsești loc

În locul alocat nu am intrat cu rulota pentru că era prea strâmt, așa că până la urmă am cerut și am primit un altul. Aleile sunt destul de strâmte, deci dacă aveți rulotă mare fără mover e cam complicat. A noastră e destul de mică, așa că după 10-15 minute de manevrat a fost ok. Ar fi durat mai puțin, dar erau pietricele mici pe jos și cei care aveți rulote știți că asta e o treabă complicată dacă nu ai mover.

Prețurile

Loc de campare/zi: 35 de euro

Tarif/persoană/zi: 10.70 euro

Tarif cățel/zi: 6.50 euro

Taxă oraș (City tax)/zi: 2.66 euro

Facilități

O să mai menționez și aici că băile, dușurile, chiuvetele pentru spălat vase și cele pentru spălat manual haine (aveau și din alea aici) erau foarte curate. Se face curățenie de mai multe ori pe zi, e o armată de oameni acolo, personalul campingului, în constantă mișcare. Se șterge, se mătură, se dă cu mopul etc. Aveți acces și la mașină de spălat și uscător de rufe. Nu știu tarifele, pentru că nu am avut nevoie acolo. În Slovenia am plătit 5 euro/mașină de spălat.

Aveți acces gratuit la:

  • piscine cu tobogane pentru adulți și pentru copii
  • activități zilnice pentru copii (mini-disco, pictat pe față, locuri de joacă cu supraveghere din partea personalului)
  • activități pentru adulți: aerobic în piscină, pilates, plimbat cu bicicletele, tenis de masă
  • teren mare de fotbal
  • teren mare de tenis
  • teren mare de volei
  • concerte live de 3 ori pe săptămână
  • închiriat trotinete (cred că e contra-cost)
  • băcănie
  • mini-market
  • magazinul verde, unde găsiți fructe și legume
  • magazin cu produse locale
  • restaurante
  • baruri
  • street-food
  • chill la umbră 🙂
  • smochine gratis dacă aveți noroc să prindeți un loc cu smochin, cum am avut noi

Sper că nu mi-a scăpat nimic. 🙂

Pentru cei care aveți copii este o experiență extraordinară de socializare și petrecere a timpului într-un mod fain și aproape de natură.

Accesul la plajă

Plaja este cu pietricele, dar apa este curată și caldă. E diferită de plajele din Grecia. Menționez pentru că știu că avem tendința aceasta de a compara cu Grecia. Are farmecul ei cea din Croația, dar e altfel. Sunt mai multe plaje mai mici. Acele plimbări pe malul mării din Grecia le puteți înlocui cu cele prin port, care e chiar la ieșirea din camping. Practic, în 5-7 minute de mers pe jos sunteți în centrul orășelului Krk, unde găsiți de toate, de la ATM-uri, supermarketuri, baruri la suveniruri și porumb fiert. 🙂

Revenind la plaje, este și una specială pentru căței. Pe plajele care nu sunt pentru ei aveți voie să îi luați, dar nu au voie să intre în apă.

Puteți sta cu ce vreți voi pe pietricelele de lângă apă sau puteți opta pentru șezlonguri, care costă undeva pe la 65 de lei/zi (2 șezlonguri).

După ora 17.00 nu se mai percepe niciun tarif, puteți sta gratis pe ele.

Puteți sta și la plaja pentru căței, dar cu „echipamentul” vostru, în sensul că nu e amenajată.

Mâncarea

Mâncarea este foarte bună și fresh. Aveți opțiune de restaurant mai rustic lângă ieșirea din camping, de restaurant mai nou lângă plajă și de zonă de street-food lângă terenurile de sport.

Noi le-am încercat pe toate trei și nu avem plângeri pentru niciunele. 🙂

Așa cum spuneam mai sus, puteți și să mergeți în Krk unde aveți o altă varietate de localuri pentru mâncat.

Prețurile cam peste tot seamănă cu cele din Timișoara, ca idee.

Iată și câteva poze de acolo:

Aleea de lângă ieșirea din camping spre centrul Krk
Aleea de lângă rulota noastră
Portul
Zona de „street food”
Calamari la grătar (restaurant lângă plajă)
Locul de joacă
„Recolta” de la smochinul nostru pentru o zi
Marea
Plaja pentru bipezi
Plaja pentru patrupezi
Orarul claselor

Cu orice ați veni (rulotă, van, autorulotă, cort etc) luați-vă echipament de pregătit masa afară. E o altă atmosferă pe seară când oamenii încep să pregătească de mâncare pe la „casele” lor.

Zilele din camping au un alt ritm, mai fain, mai natural, legăturile sunt diferite, avem acces unii la alții, mai demontăm niște mituri despre străini și sperăm noi, că și ei despre noi, românii.

La camping ești cine ești. Numărul de la mașină spune de unde vii, dimineața te vezi cu ochii mijiți mergând spre baie, seara ne vedem haine agățate la uscat în timp ce ne luptăm cu țânțarii (luați-vă spirale sau alte cele pentru ei) și stăm la un pahar de ceva și asta e indiferent de locul din care vii.

Nouă ne place tare mult acest stil de viață. Este o vacanță mai activă, flexibilă, cu mai multe opțiuni de mutare/plimbări etc.

Nu romanticizați ideea, testați și vedeți dacă vi se potrivește. Puteți testa venind cu cortul sau puteți închiria o rulotă.

Am stat 3 nopți la mare, pentru că a fost prea cald pentru noi. După 3 ani în care am fost la mare doar să ne ferim de soare, ne-am recunoscut nouă că a merge vara în concediu la mare nu mai e o opțiune pentru noi. O lăsăm pentru septembrie.

Ne-am mutat la temperaturi de 25-30 de grade ziua și 12-14 noapte, în Bled. Revenim cu povești și despre campingurile de aici.

Dacă este de interes subiectul campatului, am scris aici despre un alt camping la care am stat lângă Plitvice acum 5-6 ani, iar aici am scris despre campinguri și campat în Europa deVest.

 

Dacă nu ai descărcat încă e-book-ul nostru gratuitCălătorește în siguranță, te invităm să accesezi butonul de mai jos și să urmezi pașii.

Ne poți urmări și pe Facebook și Instagram.

Călătorii frumoase,

Ancuța și Cristi

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.