Câteva gânduri despre direcția turismului românesc

Deși planul era altul, ca mulți alți români care nu au vrut să se complice cu teste pentru a pleca în alte țări, am decis și noi că vom face concediul de toamnă în România.

România în imagini este o țară frumoasă, cu locuri pitorești, numai că așa cum povesteam în într-un articol anterior, călătoria nu este o fotografie, este un film. În acest film te deplasezi dintr-o parte în alta, interacționezi cu oamenii și vezi lucruri dincolo de acele fotografii care te-au determinat în primă fază să pleci de acasă.

Turismul în pandemie este o altă particularitate care scoate și mai la suprafață lucrurile care înainte ne deranjau.

Nu e prima oară când ne facem o parte din concediu în România. Fix legat 2 săptămâni nu știu dacă am fost vreodată în concediu în țara noastră. Din păcate, aș putea spune. Și tot din păcate, dacă acum ar fi fost mai simplu să ieșim din țară, după primele zile de vacanță la noi, am fi făcut-o.

De foarte multe ori, România pitorească din poze este un colț dintr-un sat părăsit care arată bogăția pe care a avut-o cândva, dar care nu mai e acolo. Nu mai sunt oamenii, au plecat.

Unii au plecat, iar alții s-au întors. Cei care s-au întors sunt români care au înțeles că turismul se poate face și altfel, sunt cei care construiesc cabane moderne, dar cu iz rustic, cei care încearcă să dea un nou suflu tradiției românești. Să păstrezi o tradiție și să te adaptezi la cerințele zilelor noastre este o provocare, dar la care, cei care vin cu noi inițiative, încearcă să îi răspundă cât mai bine.

Din ce am simțit noi în aceste ultime luni, turismul românesc se transformă încet, încet. Trecem de la a vizita obiective turistice la a căuta experiențe.

Suntem în centrul țării, dar nu mai căutăm ce să vizităm, ci ne interesează să găsim o cabană faină, unde să ne simțim primiți bine și unde să fie liniște.

Centrele orașelor, pline altădată, sunt acum goale. Decât să se plimbe cu masca prin soare și să viziteze, oamenii preferă experiențe, preferă un loc verde unde să stea și să se relaxeze.

Pandemia ne-a adus noi perspective asupra vieții, mai ales legat de ce e esențial. Căutăm locuri în care să ne simțim în siguranță, unde să experimentăm liniștea, unde copiii să poată să se bucure de natură.

Ideea aceea că ne deconectăm de la Wi-fi pentru a ne conecta la natură începe și ea să facă parte din domeniul trecutului. Dacă înainte mergeam zilnic la lucru și reușeam 1-2 zile pe lună să fugim în natură, da, ne doream poate să avem o deconectare de la tot.

Acum, însă, faptul că putem lucra de oriunde ne face să ne gândim la ideea de a ne retrage la cabană și de a lucra de acolo.

Din perspectiva noastră ne îndreptăm spre două pături mari legate de cazările din România, cu influențe importante în turismul românesc și nu numai: pensiunile mari și aglomerate, în care nu s-a mai investit de ceva timp, unde poți merge pe o sumă destul de mică și cabanele noi, care păstrează ceva din viața de altădată, dar care aduc modernul în prim plan, cu facilități adaptate vremurilor noastre, unde prețurile ajung să fie mai mari.

Pandemii au mai fost, dar e prima pandemie care ne permite acest lux: să putem lucra aproape de oriunde. Chiar dacă încă mai așteptăm acea revenire la un normal cunoscut, este puțin probabil ca asta să se mai întâmple. De ce? Pentru că această pandemie, paradoxal, prin limitările și îngrădirile ei legate de mișcare, ne-a dat tocmai libertatea de a ne mișca. Am experimentat că putem lucra de oriunde, locul de unde suntem nu mai e atât de important pentru angajatori, dar începe să devină tot mai important pentru noi. Căutăm alternative la lucrul din orașele aglomerate, căutăm să ne mutăm de la bloc la casă. Sunt alegeri emoționale, desigur, dar din experiența mea din cabinet, de data aceasta, vă pot spune că nimic nu își poate pune mai mult amprenta pe noi decât ceea ce simțim cu toții porii noștri. Iar această pandemie am simțit-o cu toții și ceea ce ea ne-a făcut să realizăm nu va trece odată cu ea, va rămâne cu noi.

Pentru turismul românesc nu doar a venit și va trece această pandemie, ci aduce cu ea o mare schimbare.

Cu cât economia va fi mai impactată, cu atât ne vom dori ceva de calitate în momentele în care decidem să investim în bunăstarea noastră.

Cu alte cuvinte, va intra tot mai mult în scenă acea zicală: sunt prea sărac pentru a cumpăra ceva ieftin și de proastă calitate.

Nu uitați să vă înscrieți la newsletter aici.

Dacă nu ai descărcat încă e-book-ul nostru gratuit, Călătorește în siguranță, te invităm să accesezi butonul de mai jos și să urmezi pașii.

Ne poți urmări și pe Facebook și Instagram.
Vrei să beneficiezi de reduceri la servicii pentru călătorie? Accesează aici pagina noastră de resurse și bucură-te de oferte la cazare, transport aerian și terestru.Călătorii frumoase,
Ancuța

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.