Visul multor oameni din jurul nostru este să facă ce am făcut noi, adică să își dea demisia și să călătorească prin lume. Unii dintre ei ne spun că ar vrea să treacă peste tumultul de emoții și incertitudini de la întoarcere. Evident, nu se poate fără. Ai ieșit din colivie, la întoarcere nu va mai fi nimic la fel. Oricât te-ai strădui nu poți să ștergi de pe retină ce ai văzut și nici din suflet ceea ce ai trăit și oricât ai încerca să mai vorbești aceeași limbă cu cei din jur, nu vă veți mai înțelege la fel, iar bariera nu va fi cea lingvistică.
Realist vorbind, atunci când călătorești ești liber și ești liniștit, așa că în orice altă țară te-ai așeza să trăiești vei avea responsabilități pe care atunci când călătoreai prin lume nu le aveai. Nu e vorba de țara în care revii, e vorba că tu nu mai ești cel care ai plecat. Am avut nevoie de câteva luni să îmi dau seama că nu România e de vină pentru cum mă simt eu la întoarcere. Nici măcar nu e vorba de a găsi vinovați. Noi nu mai suntem la fel și nu cred că ar fi fost diferit dacă am fi fost nemți, americani, francezi, spanioli etc. Nu contează unde aterizezi, ci cum ești la aterizare.
Tot mai des găsesc pe Internet ideea de a-ți da demisia și de a călători prin lume. Îmi apare acest subiect tot mai des prin articole de pe Facebook, prin pozele pe care le postează unii și alții. Ba chiar sunt oameni care fac bani mulți din a vinde aceste idei celorlalți.
Așa că am vrut să scriu acest articol și să îmi spun părerea. Înainte de a vă da demisia și de a călători prin lume, iată ce e bine să știți:
- faceți-vă economii, cât de multe puteți. Nu contează cât aveți salariul, din el vă veți pune lunar deoparte o sumă de bani.
- citiți mult, documentați-vă, nu vă ghidați după pozele cu plaje exotice și câmpii verzi. Să aduci visul în realitate înseamnă să fii pragmatic, să treci la realism.
- faceți-vă un plan realist.
- întâlniți-vă cu oameni care au făcut sau care fac asta. Întrebați-i despre cum a fost, ce e bine să știți.
- vizionați filme documentare. În călătoria cu motocicleta, pe noi ne-au ajutat foarte, foarte mult. Am învățat lucruri valoroase despre drumuri, despre echipamente, despre ce e bine să ai la tine, despre calitatea lor, în ce merită să investeți și în ce nu etc.
- informați-vă despre partea de sănătate. Ce variante aveți, asigurarea medicală, vreți sau nu să vă faceți vaccin.
- gândiți-vă la tipul de călătorie care vi se potrivește: cu mașina, cu motocicleta, cu bicicleta, pe jos, cu rucsacul în spate etc.
- îmbrățișează incertitudinea. Când stai în rutină zi de zi e ușor să visezi cum pleci în lume, dar întreabă-te dacă ești pregătit să treci de la ști cum arată ziua de marți de peste 3 săptămâni la a nu ști ce va urma mâine sau chiar azi.
- întrebați-vă de ce vreți să călătoriți. Deși pare evident, motivul nu este reprezentat de peisaje mirifice. Chiar dacă nu știți de la început, aveți un focus pe asta. Poate să schimbe multe. Așa cum nici mersul în derivă nu ajută, nici călătoria la întâmplare nu e o variantă indicată.
Călătoria te răscolește mult, te pune față în față cu tine și îți ridică întrebări despre absolut orice, mai ales despre rețetele pe care societatea ni le impune.
Printre voi sunt și oameni care nu își doresc să își dea demisia și să plece, dar care ar vrea să călătorească mai mult de 2-3 săptămâni pe an. Cereți un concediu fără plată și vedeți la întoarcere cum arată lucrurile prin noua lentilă pe care o veți căpăta călătorind.
Nu picați în fantezia demisiei și plecatului în lume fără să aveți un plan înainte, fără să coborâți de pe norișor și să vă faceți o strategie. Călătoria nu este poza de pe desktop, este un film care se derulează din momentul în care începi să lucrezi la idee. Nu poți să sari direct în poză și să fii acolo. Vei interacționa cu oameni, vei cunoaște o nouă cultură, îți vei organiza transportul, cazarea, mâncarea etc.
Cu siguranță va fi un film de neuitat, dar e important să știi că pozele de pe Facebook captează doar anumite momente sau peisaje, pe cele frumoase de cele mai multe ori.
Călătoria e un film, iar în această peliculă vei fi personaj principal, secundar, regizor, traducător și multe altele. Spre deosebire de un film, va fi greu să scrii scenariul, îl vei crea din mers. Important e să te lași suprins de incertitudine și să ai încredere în tine pentru următoarea secvență pe care nu o poți anticipa.
Foto articol: Unsplash, Fancycrave
Pentru a primi articole despre călătoria noastră te poți înscrie aici.
Dacă nu ai descărcat încă e-book-ul nostru gratuit, Călătorește în siguranță, te invităm să accesezi butonul de mai jos și să urmezi pașii.
Descarcă e-book
Ne poți urmări și pe Facebook și Instagram.
Vrei să beneficiezi de reduceri la servicii pentru călătorie? Accesează aici pagina noastră de resurse și bucură-te de oferte la cazare, transport aerian și terestru.
Călătorii frumoase,
Ancuța
Un comentariu Adăugă-le pe ale tale