Despre mini-vieți v-am povestit într-un articol anterior, iar ce urmează să scriu astăzi, aș putea spune că merge mână în mână cu informația de acolo.
Nu știu exact când am auzit prima oară despre housesitting, să tot fie ceva timp, dar nu am prea intrat în detalii atunci. Când ne-am întors în România am pus un anunț pe Facebook în care spuneam că suntem interesați să facem housesitting, adică să ne mutăm în casa omului cât el e plecat și să îi udăm plantele sau să avem grijă de un animal de companie, de exemplu. Sau pur și simplu să fie cineva care stă acolo pe perioada absenței lui. Ce poate fi mai de speriat pentru unii, ce poate fi mai eliberator pentru alții? Când ai casa plină de plante și de animale pe care le adori, această soluție este excelentă pentru proprietari. La vremea respectivă câțiva dintre voi ne-au întrebat ce înseamnă acest concept.
Ce este housesitting
Housesitting implică de multe ori și pet sitting, acesta din urmă fiind de obicei motivul pentru care primul are loc. Pe scurt, atunci când pleacă în concediu, delegație sau călătorie mai lungă tu mergi să ai grijă de casa lui și de animalele de companie, să locuiești acolo. De la broscuțe țestoase până la câini, există tot felul de necuvântătoare pentru care oamenii apelează la acest serviciu. Evident, este câștig-câștig. Ei călătoresc liniștiți, iar tu schimbi mediul și te bucuri de o mini-viață pe cinste. Interacționezi cu vecinii, intri în comunitate, te muți pentru o perioadă în altă parte a țării sau a lumii.
De ce housesitting
Housesitting este o variantă foarte bună pentru a economisi banii de cazare, apoi stai într-un loc care arată a cămin, faci deja parte din comunitate, întrucât de obicei vecinii știu că urmează să vii, poți să gătești, să speli hainele, adică să te simți ca acasă. Evident, dacă vrei un concediu clasic, să-i spunem, probabil că nu vei alege varianta aceasta, dar dacă vrei să experimentezi și altceva sau să călătorești, pare o idee foarte bună. Sunt persoane care călătoresc full time doar folosind această modalitate.
Avantajele housesitting-ului
- Ai ocazia să trăiești o mini-viață.
- Cunoști oameni noi.
- Te bucuri de compania unui animăluț sau a mai multora.
- Vizitezi locuri noi.
- Nu plătești cazare.
- Te simți ca acasă.
- Beneficiezi de avantajele unui cămin complet mobilat și utilat.
- Trăiești o experiență altfel.
Dezavantaje pentru housesitting
- Dacă nu ești o persoană foarte sociabilă, probabil nu îți vor face plăcere discuțiile cu vecinii și privirile curioase ale comunității.
- Dacă nu îți plac animalele de companie, e puțin probabil să găsești ceva fără să trebuiască să ai grijă de ele.
- Ai nevoie de flexibilitate de timp. Nu întotdeauna se va potrivi cu perioada în care ai concediu.
- Ai nevoie de flexibilitate de locație. Am citit blogul unui călător care spunea că în timp ce zbura din Asia în Londra realzia că străbate o bucată bună de glob pentru a avea grijă de o pisică timp de o lună. Evident, acesta este un farmec al călătoriei, a trăi în necunoscut. 🙂 Nu știi de multe ori care e destinația spre care te îndrepți.
- Un abonament pe un site de housesitting implică anumite costuri care nu sunt mari comparativ cu beneficiile, dar care există. Pe de altă parte, te face și să te întrebi dacă chiar vei folosi și vei fi perseverent în a găsi ceva.
Înainte de a ajunge în casa persoanei are loc de obicei un interviu pe Skype și proprietarii aleg cine să vină dintre cei care au aplicat.
Cele mai cunoscute site-uri de housesitting sunt: www.nomador.com, www.trustedhousesitters.com, www.mindmyhouse.com, housesittingworld.com. Vă las să le răsfoiți. Voi ce mai cunoașteți în plus?
Housesitting-ul mi se pare o idee extraordinară. Mă gândesc că de multe ori plătim foarte mulți bani pe cazare și ajungem acolo doar câteva ore pe noapte, pentru că în rest vizităm locul. De asemenea, ideea de a locui într-o comunitate sau în zone mai puțin turistice mă încântă cel puțin la fel de mult.
Suntem abia la început cu studiatul acestei variante, dar cu siguranță ne face cu ochiul.
Mi-a plăcut cum este descrisă aici experiența cu housesitting-ul. Când o să încercăm, cu siguranță vom scrie și noi despre cum a fost.
Cum vi se pare ideea de a vă lăsa casa și animalele de companie în grija altcuiva și cum vi se pare să beneficiați de această variantă de cazare în călătorii?
Foto articol: Unsplash, Paul Hanaoka
Pentru a primi articole despre călătoria noastră te poți înscrie aici.
Dacă nu ai descărcat încă e-book-ul nostru gratuit, Călătorește în siguranță, te invităm să accesezi butonul de mai jos și să urmezi pașii.
Descarcă e-book
Ne poți urmări și pe Facebook și Instagram.
Vrei să beneficiezi de reduceri la servicii pentru călătorie? Accesează aici pagina noastră de resurse și bucură-te de oferte la cazare, transport aerian și terestru.
Călătorii frumoase,
Ancuța