Mini-vieți. Ce înseamnă și de ce ne-am îndrăgostit de acest concept

Ideea de mini-lives sau mini-vieți a tot fost prezentă în discuțiile noastre, dar parcă prea puțin spațiu i-am acordat, parcă nu duceam firul discuției până la capăt. Între timp, ne-am dat seama că am și trăit un mini-live în Bali, în cele două luni în care am locuit acolo.

Pe scurt, mini-viețile se referă la a renunța la ideea de călătorie și la a trăi mai multe vieți sau mai bine spus, mai multe experiențe de viață în locuri diferite. Practic, în loc să îți iei un concediu de 10 zile pe an în care să alergi între obiective turistice sau după copii pe plajă, să îți iei, să zicem, o lună în care efectiv să te muți într-un alt loc. Mutatul înseamnă închiriatul unei locuințe, mers la piață, mers la supermarket, interacționat cu localnicii, frecventat aceleași locuri ca și ei etc.

Evident, pentru persoanele care pot lucra doar de pe laptop este mult mai ușor de implementat acest concept și el poate fi extins la mai mult de o lună.

Ce este atât de atractiv la ideea de mini-vieți?

 • ieșirea din rutină, în primul rând.
 • nu e obositoare. La început, poate fi, întrucât orice schimbare consumă energie, dar în scurt timp se va rezolva. Vă spun din propria experiență. 🙂 Pentru noi, a fost extraordinar ca după jumătate de an de umblat dintr-o parte în alta să ne așezăm 2 luni într-un singur loc.
 • interacțiunea cu oameni noi.
 • învățarea unei limbi străine.
 • schimbarea de peisaj nu doar că este benefică, dar și sporește nivelul de creativitate.
 • vei avea o mai mare încredere în abilitățile tale.
 • crește stima de sine și orientarea spre soluții.
 • majoritatea copiilor o adoră, pentru că este o vacanță pentru ei, nici prea mult pentru a-i scoate din ritm, dar nici prea puțin pentru a nu avea timp să se adapteze într-un loc nou.
 • spre deosebire de clasicul concediu care de fapt te obosește mai mult decât te relaxează, de aici vei veni plin de energie și cu povești noi.
 • dacă schimbarea e prea mare, poți să ai o mini-viață în țara ta, doar să schimbi orașul sau să te muți într-un sat lângă orașul în care locuiești.

Cum să faci bani în timpul unei mini-vieți:

 • îți convingi angajatorul să îți dea această lună în care să lucrezi de la distanță.
 • dacă ai o companie mică și e a ta, poți propune acest proiect pentru toată lumea.
 • freelancing.
 • te angajezi acolo unde mergi. De exemplu, Australia este mai mult decât deschisă politic și atitudinal să accepte străini care să lucreze pe sezon în țară. Pentru detalii, aveți aici filmulețul lui Nas Daily, iar pe această cale vă invit să îl urmăriți.
 • cere o perioadă sabatică. Sunt companii care sunt deschise la idee și chiar îi plătesc pe angajați, mai ales dacă sunt disponibili online în caz de ceva.
 • concediu de maternitate. Da, mulți oameni se pare că fac asta atunci când femeia se află în concediu de maternitate, pentru că au o parte de venit asigurată. Cum la noi concediul este și de doi ani, cu atât mai bine.

Fără să garanția că vei câștiga ceva, poți să ceri un concediu fără plată. Angajatorii preferă să rămâi în firmă decât să pleci demotivat sau mai rău, să stai demotivat, iar dacă lucrezi de ceva timp la o companie, te sfătuiesc să iei în considerare această variantă.

Pe scurt, dificultăți de implementare:

 • propriile credințe că fără noi pică firma în cap. Ce pot să îți spun este că dacă pică firma într-o lună fără tine acolo, dar totuși pe fir (vei lucra de la distanță), atunci ceva ar trebui să schimbi. 🙂
 • teama că se va afirma altcineva cât vei fi plecat sau mai rău, că îți vei pierde locul de muncă.
 • familie numeroasă. Cu cât e mai mare familia, cu atât e mai dificilă sincronizarea tuturor.
 • absența unor economii. Cu toții ne simțim mai ok dacă plecăm în lume (chiar și lucrând în acea perioadă), cu ideea că avem puși bani deoparte la nevoie. Deci, te sfătuiesc să îți pui deoparte o sumă de bani lunar.
 • teama, iar aici mă refer la teamă de orice, de la necunoscut până la cum o să fie la întoarcere. Orice schimbare sperie. Îți propun să iei lucrurile pas cu pas și să faci o mini-viață într-un loc în care ai mai fost cel puțin o dată.

Cel mai ușor de implementat este între două joburi și atunci nu mai e nevoie să lucrezi, deși conceptul cuprinde și ideea de a fi productiv, pentru că munca face parte din viață, iar conceptul se numește mini-live, adică să trăim acolo cât mai similar ca acasă.

Bineînțeles, e mai ușor de plecat în lunile care nu sunt atât de productive și absența ta nu se simte atât de mult. Fiecare știe în funcție de tipul jobului când e acea perioadă. De exemplu, pentru mulți, luna decembrie este numai bună pentru o mini-viață, mai ales pentru a fugi într-un colț al planetei unde vara domnește.

Evident, cele de mai sus nu sunt ușor de făcut, că de-ar fi nu s-ar mai povesti, toată lumea ar face asta și ar fi parte din rutină. Este acel tip de acțiune prin care devii creatorul vieții tale și care cu siguranță te va scoate din zona de confort, dar pe care din motive evidente societatea nu îl recomandă și nu îl aprobă. Dacă mă citiți de ceva vreme, știți părerea mea: fără rețete. E important să trăim așa cum decidem noi, nu cum decid alții pentru noi. Nu aprob ideea de stare de bine universală. Ce e bine pentru unii, nu e neapărat bine pentru ceilalți, așa cum și acest concept se potrivește pentru unii oameni, iar pentru alții, mai puțin sau deloc.

Cum reiese și din titlu, noi rezonăm tot mai mult cu această idee, pe care am vrea să o și implementăm la un moment dat anul acesta. Cum spunea, noi am experimentat o mini-viață în Bali, unde am stat două luni în Ubud și chiar a fost o experiență grozavă. Știu că v-am înnebunit cu Bali, dar ne place tare mult și posibil ca tot acolo să revenim. Am scris aici de ce să alegeți acest colț de lume pentru o mini-viață.

Sper că v-a plăcut conceptul. El este amplu și am putea să tot povestim, dar de vă place, mai scriem. Dacă sunteți interesați să aflați mai multe despre el și cum a fost pentru noi, ei bine, trebuie doar să ne scrieți pe applesandgasoline@gmail.com sau direct în comentarii pe blog.

Foto articol: Unsplash, Lili Popper.

Pentru a primi articole despre călătoria noastră te poți înscrie aici.
Dacă nu ai descărcat încă e-book-ul nostru gratuit, Călătorește în siguranță, te invităm să accesezi butonul de mai jos și să urmezi pașii.Călătorește în siguranță

Descarcă e-book
Ne poți urmări și pe Facebook și Instagram.
Vrei să beneficiezi de reduceri la servicii pentru călătorie? Accesează aici pagina noastră de resurse și bucură-te de oferte la cazare, transport aerian și terestru.

Călătorii frumoase,
Ancuța

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.