Khmerii roșii, o pată de sânge în istoria Cambodgiei

Călătoria a însemnat pentru noi explorare, cunoaștere și autocunoaștere. Fiecare din cele menționate implică și părți care uneori provoacă suferință, dar cred că este de datoria noastră, a celor care vedem, trăim și aflăm să dăm informația mai departe.

Despre Holocaust știe cam toată lumea, dacă nu detalii, măcar se cunoaște că nu a fost ceva bun că au avut loc crime nedrepte care niciodată nu vor putea fi justificate. Însă puțini oameni știu că și în istoria Cambodgiei s-a întâmplat ceva similar, cu scurt timp în urmă, cu aproximativ 40 de ani în urmă.

Am ajuns în această țară neștiindu-i istoria prea în detaliu și necunoscând informația de mai sus. Am stat în Siem Reap aproape două săptămâni și abia aici Cristi mi-a povestit pe scurt ce știa el. Ajunși în capitala Cambodgiei, am mers în locurile ororii, unde milioane de oameni au fost măcelăriți.

Totul s-a întâmplat sub conducerea lui Pol Pot care își dorea să reconstruiască Cambodgia, să înceapă Anul Zero, an din care oamenii să se implice în proiecte rurale. Practic se dorea înființarea fermelor colective. Mințind oamenii că urmează un atac din cauza războiului din Vietnam, a evacuat capitala în 3 zile. Fotografiile arată oameni fugind din fața a ceea ce ei credeau că va fi. Oamenii și-au luat lucrurile cu ei, unele poze îi înfățișează dansând de bucurie că fug din calea războiului. Și totuși, mulți dintre ei mergeau să fie executați și despărțiți de familie.

Evacuarea capitalei.

Oricine era considerat intelectual, cunoaște cel puțin o limbă străină, purta ochelari sau studiase în afara țării a fost executat fără întrebări. La fel și călugării, practicanții religioși, cei care aveau dizabilități, cei care erau prea tineri sau prea bătrâni pentru a munci. Nu au scăpat nici străinii care locuiau atunci în Cambodgia și nici măcar turiștii din țările vecine. Pentru că în Vietnam se desfășura războiul cu americanii, Cambodgia era la rândul ei bombardată, fiind la granița cu Vietnamul. De altfel a fost și invadată de către aceștia.

Munca forțată în fermele colective.

Promițând protecție în fața americanilor, trupele lui Pol Pot măcelăreau rudele și familiile celor care munceau în fermele colective. Puterea asupra vieții populației a fost dată unor oameni simpli, care așa cum se întâmplă cu oamenii simpli care au putere, au dus-o la extrem, au profitat de ea și au ucis cu sânge rece. Familiile nu mai aveau dreptul să își crească copiii și toate instituțiile private, școlile, univerșitățile și spitalele au fost închise, bibliotecile și cărțile au fost arse, orice formă de religie sau spiritualitate fiind interzisă. Fiecare copil a fost despărțit de familie pentru a fi crescut în spiritul noului regim. În 3 ani au fost uciși aproape 3 milioane de oameni.

Loc de tortură amenajat într-o fostă școală.

După regimul său au fost descoperite nenumărate gropi comune și orori făcute sub stăpânirea sa. Vietnamul a intervenit ca salvator al populației de sub regimul comunist extremist, dar nu fără să mai ia ce s-a mai putut lua din țară. Unul dintre simbolurile țării, Angkor Wat este astăzi administrat de o companie privată din Vietnam, motiv pentru care, în semn de protest, mulți cambodgieni preferă să nu meargă acolo. Locul este minunat și încărcat de istorie, oameni din toate colțurile lumii vin să îl vadă. Cu toate astea, ei preferă să nu o facă.

În continuare, corupția este la putere în această țară, care cu greu își revine de pe urma traumei și genocidului.

După ce știi lucrurile acestea, altfel te uiți la oameni. Îi priveam pe stradă și încercam să mă gândesc oare ce au ei în minte, oare cum au trecut prin acea teroare. Da, o parte din cei care se plimbă azi pe străzi sunt supraviețuitori. Printre ei sunt și mulți călăi neidentificați care nu au primit nicio pedeapsă pentru faptele lor.

Am avut la fiecare locație un ghid audio. Cel care povestea, începea prin a spune că fiecare persoană supraviețuitoare a avut cel puțin un membru al familiei ucis. El își pierduse 3 surori și ambii părinți.

Emoția este greu de descris în cuvinte, lacrimile vizitatorilor curg aproape automat, nu are sens să te opui emoțiilor, sunt greu de stăpânit. Ai în fața ta o vale cu iarbă și flori, te uiți la ea în timp ce în căști ghidul îți spun cum au fost executați oameni nevinovați acolo, cum au fost uciși fără milă copii, doar pentru că erau prea mici pentru a munci.

Am vrut să scriu de ceva timp acest articol, nu știu de ce mi-a luat atât. E greu să scrii despre așa ceva, să cerni informația, să oferi detalii și să retrăiești emoția.

Cu toate acestea, l-am considerat necesar. Un blog de călătoria este incomplet fără astfel de informații.

Am vrut să știți că nu doar Europa a suferit, ci și alte colțuri ale lumii, despre care acum un an nici nu știam cu exactitate unde se află pe harta lumii. Și totuși, și acolo sunt oameni, suferință și speranță.

Pol Pot nu a pățit nimic, a murit liniștit în pat, lângă soția sa, în anul 1998, după 1 an de arest la domiciliu.

Despre capitala Cambodgiei, Phom Penh și despre regimul Kmerilor Roșii a scris și Mirela aici.

Costi și Luminița de la SunChase Journey au făcut un video despre cele scrise mai sus.

Pol Pot a fost prieten apropiat al lui Ceaușescu.
Cei care făceau parte din regim trebuiau să poarte o anumită uniformă.
Una din camerele de tortură dintr-o fostă școală.
Banca națională bombardată de către Khmerii roșii
O groapă comună, așa cum a fost descoperită inițial.
În clădirea de comemorare se află peste 30.000 de cranii descoperite la Killing Fields.
Copacul unde erau bătuți sau uciși copiii.

Pentru a primi articole despre călătoria noastră te poți înscrie aici.
Dacă nu ai descărcat încă e-book-ul nostru gratuit, Călătorește în siguranță, te invităm să accesezi butonul de mai jos și să urmezi pașii.Călătorește în siguranță

Descarcă e-book
Ne poți urmări și pe Facebook și Instagram.
Vrei să beneficiezi de reduceri la servicii pentru călătorie? Accesează aici pagina noastră de resurse și bucură-te de oferte la cazare, transport aerian și terestru.

Călătorii frumoase,
Ancuța

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.