Angkor Wat este cel mai mare complex de temple din Cambodgia și cel mai mare monument religios din lume. A fost inițial construit ca un templu hindus, transformându-se în secolul al 12- lea în unul budist. În zona templului Angkor Wat sunt și altele construite, dar acesta este singurul care s-a păstrat cel mai bine de-a lungul timpului. Ceea ce a ajutat mult la păstrarea sa este lacul care îl înconjoară. Datorită lui, jungla nu a putut să pătrundă și să cuprindă clădirea, așa cum s-a întâmplat cu o parte din celelalte temple.
Este principala atracție din Cambodgia și unul dintre motivele creșterii turismului din această țară. Complexul de temple este însă administrat de o companie privată vietnameză, ceea ce creează mari nemulțumiri în rândul poporului khmer (denumirea poporului din Cambodgia), motiv pentru care mulți dintre ei nu merg să îl viziteze.
Fiind administrat de o societate privată, prețurile sunt destul de mari și cresc aproape de la an la an. Poți alege să vizitezi timp de o zi, prețul fiind de 37$, timp de 2 zile pentru 62$ și de la mai mult de 2 zile până la o săptămână este de 72$. Dacă îți iei pe minimum două zile, din ce am înțeles, se poate să mergi azi, mâine să faci pauză și poimâine să mergi din nou. Noi am luat pe 1 zi, deci verificați informația pentru cum poate fi vizitat pe mai multe zile. Templele sunt aceleași ca și număr, dar depinde cât vrei să îți aloci pentru a le vizita. E clar că dacă le vizitezi într-o zi este mai pe repede-nainte decât dacă îți iei o săptămână pentru asta. Dar pe lângă aceste costuri se adaugă și costurile de transport, respectiv 16-20$ pentru un tuk-tuk/zi sau 25-27$ pentru un tuk-tuk dacă vrei să vezi apusul și răsăritul la Angkor Wat. Asta dacă vrei să mergi cu un tuk-tuk.
Acum să luăm pe rând lucrurile la care trebuie să fiți atenți pentru a nu fi înșelați
- Șoferii de tuk-tuk îți vor spune că nu mai poți închiria scutere și biciclete pentru Angkor Wat, deoarece guvernul a interzis asta recent, din cauza accidentelor frecvente. Când ei spun recent se bazează pe faptul că dacă tu ai citit articolul acesta unde eu îți spun că am fost pe bicicletă, nu era această lege, dar atunci când tu vei întreba, da, s-a dat legea. Această afirmație ne-a făcut pe noi să credem că drumul spre Angkor Wat este un fel de off-road dacă s-au întâmplat atâtea accidente. Este un drum național, cât de poate de asfaltat și de lat, 80% din el mai bun decât drumurile pe care le avem în România. Bineînțeles, că era plin de scutere și biciclete.
- Când mergi la Angkor Wat ți se va spune la hotel să iei pantaloni lungi, încălțăminte închisă și bluze cu mânecile lungi. Eu înțeleg că e un loc sacru, dar am văzut fete cu bustiere și pantaloni scurți. Asta e extrema, nu mergeți așa, dar nici nu vă înfofoliți cum am făcut noi. E ok un tricou, sunt ok sandale, e ok o pereche de pantaloni până la genunchi. Te sfătuiesc să ai o eșarfă, în caz că e nevoie să îți acoperi o parte a corpului. Noi am cumpărat tricouri de pe drum cu 3$ ca să ne schimbăm pentru că erau peste 34 de grade și transpiram în continuu. Deci dacă mergi la pedalat și e cald afară, ia-ți și schimb la tine.
- Locul de unde se cumpără bilete pentru templu este la o anumită distanță de Angkor Wat, undeva la 9 kilometri. Deci prima oprire va fi la sediul de bilete. Să nu mergi până la Angkor Wat și acolo să îți dai seama că trebuie să te întoarci câțiva kilometri buni. Urmărește semnele, întreabă localnicii de mai multe ori și asigura-te că mergi în direcția potrivită. După ce îți iei biletele, te întoarci la sensul giratoriu pe lângă care ai trecut și virezi prima la dreapta, apoi mergi tot înainte, până la un moment dat, când o să te oprească un control să verifice biletele. Apoi faci stânga și mergi înainte până ce vezi templul Angkor Wat.
Cum am făcut noi
Ei bine, pentru că în zilele trecute ne plimbaserăm deja cu bicicleta aproape zilnic și cum, conform spuselor localnicilor, nu aveam voie să închiriem scutere, am decis că vom merge cu bicicleta.
Ne-am propus să plecăm devreme, la 8 dimineața, dar din cauza unui grup petrecăreț care nu a vrut nicicum să renunțe la urlete până la 2-3 noaptea în ciuda insistențelor noastre și ale recepționerului, nu ne-am putut trezi la 7 ca să plecăm la 8. Ne-am trezit la 10 și am plecat la 11.
Am închiriat două biciclete, 2$/zi/bicicletă și am plecat. Am ajuns la o intersecție unde nu prea era clar ce să facem, scria Angkor Wat în față pe unul dintre ele și pe celălalt scria că la dreapta. Acolo trebuie să virezi la dreapta, pentru că înainte de a merge la templu ai nevoie de bilete. După ce am luat biletele pe o zi, am plecat spre Angkor Wat credeam noi. După vreo 3 kilometri de pedalat, salutam copiii oamenilor de pe scutere și biciclete și ne vedeam de drum. La un moment dat, un bărbat cu un copil pe scuter merge în paralel cu mine în timp de eu îi fac cu mâna copilului lui. Bărbatul ne întreabă unde mergem. Îi spunem că la Angkor Wat și se schimbă la față după care începe să râdă. Ne zice că Angkor Wat e în direcția opusă și că trebuie să ne întoarcem mult în spate. Suuuper! Ce bine că ne plac copiii și ne băgăm în seamă cu ei, că altfel, poate îl căutam și azi. 🙂 🙂
Ne întoarcem, încercăm să nu cedăm căldurii, bem apă, ne acoperim capul și continuăm. Am mers mult, foarte mult ni s-a părut, dar când am văzut mărețul Angkor Wat dincolo de lac parcă eram într-o poveste, într-un peisaj pictat. În fața templului se vând de toate, ne-am răcorit cu câte un ananas rece, nu aveam timp să mâncăm prânzul, am mai cumpărat banane pentru mai târziu și am intrat. Templul e superb, e măreț, o să tot urci și o să tot cobori prin el, este destul de solicitant, mai ales dacă vrei să faci și poze multe. Îți recomand ca înainte de Angkor Wat să mergi la Muzeul Național din Siem Reap, unde vei afla multe despre povestea lui, despre cum a fost construit. Oprește-te în sălile unde rulează filmulețe, vei cunoaște multe despre Cambodgia. Regele care l-a constuit, Suryavarman II, a fost un rege iubit de popor, nu a reușit să îl finalizeze el, ci un succesor al lui. A fost construit pentru a-i fi mausoleu, întrucât este cu fața spre vest și nu spre est așa cum sunt construite majoritatea templelor.
După Angkor Wat am vizitat și celelalte temple, unele dintre ele chiar impresionante, în altele am ales să nu mai intrăm pentru că nu prea era nimeni pe acolo și trebuia să urcăm foarte multe scări. Eram deja obosiți, așa că ne-am mulțumit cu poze din afară.
Pe noi ne-a impresionat foarte tare templul Ta Prohm pentru felul în care natura a pus stăpânire pe clădire. Deși abia ne mai simțeam picioarele și era ultimul la care am ajuns, am intrat să vedem despre ce e vorba. A fost super, absolut impresionant cum natura și-a făcut loc pe zidurile lui, cum au crescut copaci uriași, cum au picat zidurile templului peste care au crescut mușchi și alte plante. Pozele vorbesc de la sine mai mult decât pot eu descrie.
Pentru noi a fost o super experiență, ne-am bucurat mult că am ales bicicletele chiar dacă a fost obositor. Am oprit pe traseu între temple unde am vrut noi. Să nu credeți că între ele nu e nimic de văzut, sunt porți din piatră, sunt copaci crescuți peste ziduri de pietre, sunt ziduri în junglă, sunt maimuțe, e un peisaj de poveste. E absolut impresionant ce au construit unele civilizații fără tehnologie.
Ne-am întors spre hotel tot pe lângă Angkor Wat, era deja seară, câteva cupluri stăteau așezate la picnic pe malul lacului, templul se vedea în depărtare, doar forma creionată și atât. Nu mai puteam să facem poze, era întuneric, puteam doar să privim și să rămânem cu imaginea pentru noi. Pe drum, copiii se jucau în fața casei, se făceau focurile pentru gătit, bivolii se întorceau pe la casele lor, câinii stăteau pe margina drumului.
Am pedalat aproape 40 de kilomteri în acea zi. Ne-am întors obosiți, înfometați, dar cu satisfacția că am reușit să vedem templele. O astfel de zi și-a cerut o bere Angkor și un lok-lak, mâncarea lor tradițională.
L-am înțeles atunci pe JP, un prieten din Franța care a călătorit 4 ani cu bicicleta, care ne spunea că pe bicicletă ești în contact mai mare cu natura, cu oamenii, simți și vezi lucrurile diferit dacă nu ai viteză. Puteți citi aici interviul cu el.
Ce am face acum diferit dacă am alege tot bicicleta:
- ne-am trezi mai devreme, așa cum era planul inițial
- ne-am îmbrăca mai subțire
- am întreba la ghișeul de informații în ce parte e Angkor Wat
- ne-am lua câte un tricou de schimb
- am lua un prânz la pachet din Siem Reap
- am folosi mai des crema de soare
Pentru a primi articole despre călătoria noastră te poți înscrie aici.
Dacă nu ai descărcat încă e-book-ul nostru gratuit, Călătorește în siguranță, te invităm să accesezi butonul de mai jos și să urmezi pașii.
Ne poți urmări și pe Facebook și Instagram.
Vrei să beneficiezi de reduceri la servicii pentru călătorie? Accesează aici pagina noastră de resurse și bucură-te de oferte la cazare, transport aerian și terestru.
Călătorii frumoase,
Ancuța