Ghid de călătorie pentru Lefkada

A trecut ceva timp de când ne-am întors din Lefkada și am vrea să vă povestim despre cum a fost pentru noi să vizităm frumoasa insulă grecească.

Am auzit multe despre acest loc, de fiecare dată numai despre bine. Noi ne-am decis că mergem în concediu cu o săptămână înainte. A fost prea multă incertitudine pentru a ne face planurile mai devreme. Despre călătoria în pandemie până acolo,  am scris aici.

Să trecem, așadar, la povestit.

Unde să vă cazați

Cea mai frumoasă și cunoscută parte a insulei este cea de vest, cu deschidere spre Marea Ionică. Cea mai cunoscută stațiune este Agios Nikitas. Este aproape de câteva plaje frumoase și cunoscute, are multe facilități, dar este și cea mai aglomerată și prima care se ocupă. Proprietarul casei unde am stat noi spune că sezonul începe când se ocupă Agios Nikitas și se încheie când aceasta începe să se eliberează. Adică este un fel de busolă turistică pentru ceilalți care au cazări în afara acestei stațiuni.

Noi ne-am cazat în Dragano la această căsuță. Ne-a plăcut super mult, locul e curat și luminos, iar proprietarii au fost foarte ospitalieri, de fiecare dată dispuși să ne ajute cu zâmbetul pe buze. Ne-am împrietenit cu ei și chiar și când a trebuit să plecăm și să ne mutăm la o altă cazare, pentru că nu mai aveau ei liber, s-au oferit să ne ajute cu  ce am avut nevoie. Dacă nu ai cont de Airbnb poți beneficia de o reducere de 22 € pentru prima rezervare.

Priveliștea de pe terasa noastră

În Dragano se află și o tavernă unde puteți mânca dacă nu vreți să mergeți în Vasiliki, care e următoare variantă cea mai apropiată.

Din acest mic sătuc de munte până la aproape oricare plajă cunoscută veți face aproximativ 30 de minute cu mașina. 

Dacă mergeți mai mulți, venim cu o super sugestie pentru voi, pe care nu am încercat-o, dar la cum arată, poate facem o gașcă la un moment dat numai pentru ea. 🙂 Este vorba de Meli Traditional House.  Vă lăsăm pe voi să trageți concluziile după ce vă uitați la poze.

Plajele

Să trecem la partea cea mai frumoasă și la motivul pentru care Lefakada este atât de cunoscută, și anume plajele, cu acea apă albatră, turcoaz, clară și curată.

  1. Plaja din Vasiliki

Este un fel de mini-Thassos, să-i spunem. Este amenajată, nisipul este fin, apa nu este adâncă pe o suprafață destul de mare, motiv pentru care este ideală pentru familiile cu copii și ca atare este plin de glasurile lor vesele pe acolo. Vasiliki este port, așadar aveți acolo tot ce vreți, de la restaurante până la magazine cu haine și suveniruri. Tentația noastră este ca data viitoare să ne cazăm acolo.

2. Gialos Beach

Plaja este mică, semi-amenajată, adică veți găsi acolo un mic băruleț și câteva șezlonguri. Pentru un șezlong se plătește 5 euro pe zi. Am fost acolo într-o dimineață, apa a fost destul de rece și plaja era goală, mai erau două cupluri. Probabil acolo am văzut cea mai clară apă, atât de clară că pietrele mari de pe fundul apei, care sunt foarte mari, păreau că sunt sub mine. Imaginația mea bogată le asemăna cu niște crocodili, dar am oprit-o ca să-mi pot continua înotul. 🙂

3. Kathisma

Este cea mai amenajată plajă după Vailiki, cu șezlonguri, câteva restaurante, apă caldă, pietre foarte mici, plină vârf. Propriterul casei din Dragano ne-a sfătuit să nu megem acolo în weekend pentru că e plin ochi. Deși era în timpul săptămânii și oricum nu erau mulți turiști pe insulă, tot a fost cam plină. 1 șezlong=4 euro. Ei bine, la această plajă nu știm cum de am omis, dar nu am făcut nicio poză. Am ajuns târziu, am stat trântiți pe un șezlong la apus, am citit și am povestit. E semn bun dacă am uitat să facem poze, zicem noi. 🙂

4. Egremni

Este probabil cea mai frumoasă, idilică și wow plajă și apă din Lefkada. Puteți ajunge acolo doar cu barca sau cu o croazieră.

Noi am închiriat o croazieră pentru o zi și am vizitat mai multe plaje. Deși ni s-a spus de la agenție că nu va fi aglomerată, ei bine, a fost. Deci pentru vremuri pandemice nu prea recomandăm. A fost și foarte obositor să fii o zi întreagă pe un vas mare, dar la finalul zilei am concluzionat că a meritat experiența. Noi am plătit 30 de euro de persoană pentru o zi. Orice variantă ați alege, Egremni merită experimentată.

5. Porto Katziki

Porto Katziki este la rându-i o plajă foarte cunoscută pentru culoare apei și pentru frumusețea ei. Este o plajă cu pietre mari la care se ajunge coborând niște multe trepte. Când am fost noi nu era amenajată, deci e nevoie să vă aduceți cu voi toate cele necesare pentru a sta la plajă. Nouă ne-a plăcut foarte mult, deși apa a fost puțin cam rece, dar depinde de la zi la zi. Asta e fain în Lefkada, dacă e apa rece pe o plajă sau ceva nu-ți place acolo, te poți duce în 20-30 de minute la alta. 🙂 Porto Katziki ne-a oferit multă liniște și ne-a prins tare bine, fiind chiar prima pe care am vizitat-o, după lungul drum până în Grecia.

6. Amoussa Beach

Vecinii noștri de la cazare mergeau în fiecare zi la aceeași plajă, Amoussa Beach, așa că ne-am făcut și noi un drum până la celebra plajă. E foarte mică, stâncoasă, este amenajată, are și două terase unde puteți mânca, dar când am fost noi era un botez acolo, deci nu exista varianta aceasta. Plaja este cu pietre, apa e curată și frumoasă ca și în alte părți, dar nu am stat, pentru că era spre seară și deja eram obosiți de la celelalte plaje pe care le vizitaserăm, plus că ne era foame și nu aveam variante acolo.

7. Agios Nikitas

Agios Nikitas este cea mai mare și cea mai cunoscută stațiune din Lefkada. Desigur, este aglomerată și după spuneam la început este prima care se ocupă. Plaja este micuță, găsiți  acolo multe restaurante, ATM-uri, magazine etc. Noi am oprit de două ori să mâncăm în drumul nostru spre Pefkoulia. O dată era plină ochi și nu exagerez. Prosoapele erau unele lângă altele, așa că nu am stat, iar a doua oară venea furtuna după cum vedeți și în poze.

8. Pefkoulia

Cel mai mult ne-a plăcut Pefkoulia. Este amenajată, are sus un bar, cu terasă, alte șezlonguri, piscină, dușuri și câteva feluri de mâncare. A fost locul meu preferat pentru înot, cu excepția uneia dintre zile în care ne-am luptat cu valurile, dar atunci am putut să stăm la piscină. Apa a fost ideală. Șezlongurile pot fi ocupate consumând ceva de la bar sau plătind 5 euro. Din ce am înțeles, nu există o regulă clară. Altă zi, alte reguli. Uneori trebuie să consumi ceva pentru cele de pe plajă și le plătești pe cele sus sau invers. 🙂

Unde am mâncat

În Vasiliki am mâncat la To Kima. Ne-au plăcut oamenii, modul în care se ocupau de clienți și bineînțeles, mâncarea. Meniul nostru preferat: platoul de fructe de mare pentru 2 persoane și pâinea cu usturoi.

În Agios Nikitas am mâncat la taverna Klimataria. Mâncarea e bună, dar oamenii nu ni s-au părut atât de ospitalieri, cel puțin, nu atunci când venea vorba de cupluri. Unde erau grupuri mari stăteau la povești, în timp ce noi așteptam să ne aducă meniul.

În Agios Nikitas găsiți și o gelaterie foarte bună, pe partea stângă, când mergeți spre plajă.

Am lăsat la final Rachi Restaurant unde e absolut și pur și simplu wow. Pozele vorbesc de sine. Mâncarea e delicioasă, servirea impecabilă, pe vreme de pandemie se respectă toate regulile de igienizare, distanțare și purtat mască. De acolo decolează cei care vor să experimenteze paraglinding.

Ce mai puteți vizita

Mai puteți vizita fabrica de ulei Sklavenitis. Ulei este foarte bun, la fel și măslinele, e o fabrică micuță; ne-ar fi plăcut să știm mai multe despre proces și despre cum se întâmplă lucrurile, dar domnul de acolo, deși foarte amabil, nu știa mai deloc engleză. Produsele sunt foarte bune și ne bucurăm de ele în continuare.

Am mai fi vrut să vizităm Lefkaditiki Gi Winery, dar nu am mai ajuns, o lăsăm pentru data viitoare.

Ce ar mai fi bine să știți:

  • Zona este muntoasă și majoritatea cazărilor sunt în zona de munte, iar de acolo cobori în fiecare zi să vizitezi plajele. Noi eram obișnuiți cu Thassos unde am fost, ei bine, de 3 ori. 🙂 Acolo mergeam pe jos la plajă și ne-au lipsit plimbările de seară pe malul mării.
  • Benzina este destul de scumpă pe insulă, 7 lei/l. Deci, de preferat să intrați pe ea cu plinul făcut, mai ales că veți folosi foarte mult mașina.
  • Insula este legată de continent printr-un pod mobil, mai pe scurt printr-un feribot staționat, pe care îl traversați.

Deși ne-au lipsit plimbările de seară pe plajă ne-am adaptat destul de repede. Lefkada ne-a cucerit treptat, dar sigur. Abia așteptăm să mai revenim, pentru că mai avem multe de vizitat.

Sperăm că vă sunt de folos informațiile și vă dorim călătorii în siguranță.

Nu uitați să vă înscrieți la newsletter aici.

Dacă nu ai descărcat încă e-book-ul nostru gratuit, Călătorește în siguranță, te invităm să accesezi butonul de mai jos și să urmezi pașii.

Ne poți urmări și pe Facebook și Instagram.
Vrei să beneficiezi de reduceri la servicii pentru călătorie? Accesează aici pagina noastră de resurse și bucură-te de oferte la cazare, transport aerian și terestru.Călătorii frumoase,
Ancuța și Cristi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.