Discuție cu un călugăr budist

Ieri am fost să vizităm unul din cele mai mari temple din Chiang Mai, Wat Chedi Luang.

În timp ce ne pregăteam să ieșim din templu, am aflat că putem să discutăm cu un călugăr budist, adică să îi punem întrebări despre ce vrem noi, iar el să ne răspundă. Cum nu am știut că putem face asta și cum nu am mai văzut să fie această oportunitate în alte temple, chiar dacă eram tare înfometați, am zis că poate fi o experiență unică, așa că am mers spre locul unde un călugăr aștepta să fie intervievat.

Nu am fost singurii de acolo, erau și alți 4-5 oameni adunați, care au plecat la scurt timp, așa că am rămas noi cu el și cu încă o altă persoană.

Călugărul care ne răspundea la întrebări avea 23 de ani și decisese să devină călugăr budist la 13 ani, deci de 10 ani locuia în templu.

Așa arată discuția noastră așternută pe alb:

A&G (Apples&Gasoline): Care e credința principală în budism?

C (Călugăr): Noi credem în Karma, dar nu în sensul că dacă faci rău, și se va face rău, ci că dacă faci rău, ajungi să te simți rău, iar asta îți tulbură liniștea, ceea ce e mult mai rău decât dacă și s-ar face rău fizic sau dacă ți s-ar întâmpla ceva rău.

A&G: Ce credeți legat de boli?

C: Fiecare boală poate avea două cauze: fizică sau psihică. Boala generată de psihic este mult mai gravă pentru noi și mai greu de vindecat, mai ales că trebuie să afli prima oară de unde a plecat.


A&G: Cum este definită dragostea în budism?

C: Dragostea…hmmm. Dragostea te poate răni foarte mult dacă nu o înțelegi și ca să o înțelegi trebuie mai întâi să aplici pe tine. Dacă nu încerci ceva, dacă nu simți ceva pe pielea ta, cum poți înțelege? Doar iubindu-te pe tine prima oară și având grijă de mintea și de sufletul tău, poți să iubești și să nu fii rănit. O persoană poate alege să te părăsească, e decizia ei, dar dacă tu poți înțelege cum funcționează dragostea și că nu e perfectă, atunci poți merge mai departe, dacă nu, vei suferi foarte tare.

A&G : Pentru cât timp se poate să fii călugăr?

C: Decizia îți aparține, poți fi călugăr pentru o zi sau pentru toată viața.

A&G: Și după ce ieși din templu vei duce o viață ca și ceilalți oameni?

C: Da, ne putem căsători, putem lucra, putem face ce vrem noi. 



A&G: Cum îți dai seama că vrei să renunți și să revii la viața din afara templului? 

C: Pur și simplu îți dai seama, nu se poate explica și nici prelua de la alții. E ceva ce știi. Eu simt că mai am multe incertitudini și întrebări despre mine, iar asta mă face să cred că încă nu a venit momentul să plec de aici.

A&G: Ce înseamnă în cultura thailandeză să fii călugăr?

C: Înseamnă că îți cinstești părinții în primul rând, că vrei să devii un om bun, să urmezi o cale liniștită de creștere și dezvoltare. 

A&G: Care sunt relațiile pe care le ai cu familia?

C: Foarte bune, ne vizităm când putem, am aici (în Chiang Mai) un frate mai mare care mă vizitează mai des. În ultima perioadă din cauza studiilor mi-a fost mai greu să ies din templu. 

A&G: Ce studiezi?

C: Avem programul nostru educațional în cadrul templului. Eu acum sunt la universitatea din cadrul templului.

A&G: Ai ieșit vreodată în afara orașului Chiang Mai?

C: Nu, călătoria ne limitează. Spre deosebire de oamenii din afară, pentru care călătoria înseamnă libertate, pentru noi călătoria înseamnă constrângere. Călătorind ne expunem la mulți stimuli, la mult trafic, noi trebuie să ne comportăm într-un mod foarte discret, ceea ce devine dificil în afara templului pentru noi. 

Alte lucruri pe care le-am mai aflat: 

Ce se întâmplă cu spiritul/energia/sufletul unei persoane după ce moare?

Majoritatea budiștilor consideră că energia sau spiritul își continuă călătoria după ce corpul a murit. Energia nu poate fi anulată, doar redirecționată. E ca și cum muți o baterie dintr-un telefon în altul. Cu cât karma construită în timpul vieții este mai bună, cu atât șansele să revii într-o viață mai bună sunt mai mari.

De ce robele călugărilor au culori diferite?

În vremea lui Buddha, călugării se înfășurau cu ce găseau, inclusiv materiale luate de pe corpurile persoanelor decedate, pe care le vopseau folosind plante și fructe. Vopsindu-le se puteau proteja de inspecte. Cum plantele și fructele erau diferite în colțuri diferite pe unde erau călugării, atunci au apărut mai multe nuanțe ale robelor. Tradițional vorbind, călugării din păduri au robe mai închise la culoare, iar cei din orașe mai deschise. Culoarea pe care un călugăr o va purta este aleasă templu împreună cu abotul și călugărul însuși.

Dacă ne naștem din nou, de unde vin atunci celelalte suflete noi, să le spunem?

Pe planetă sunt bilioane de insecte și animale care în fiecare zi iau o altă formă. După moarte, spiritul preia o nouă formă și își urmează călătoria prin viață.

Buddha este un fel de dumnezeu?

Buddha nu a susținut să fie un dumnezeu în timpul vieții sale și nici dupp ce a murit nu este considerat ca fiind unul. 

Ce se întâmplă dacă voit sau accidental încalci unul dintre principiile budismului?

Nu există o forță exterioară care să te pedepsească dacă încalci ceva. Ești propriul tău judecător și doar de tine depinde cum te ții de aceste principii. Pescarii trebuie să pescuiască pentru a-și hrăni familiile, ceea ce este un scop nobil, dar a ucide zilnic face parte din stilul lor de viață. Depinde cum înțelegi și cum te raportezi la un lucru. 



Aduce noroc să oferi bani unui călugăr budist?

Nu, deloc. 🙂 Dacă vrei să faci o donație, o poți face, dar nu aduce noroc, ci ne ajută pe noi.

Putem privi direct în ochi un călugăr, putem să îi vorbim sau să îi facem poze?

Bineînțeles, nu e nimic mistic sau magic legat de călugări. Suntem tot oameni, dar considerați cu un status mai ridicat. Le poți face pe toate cele de mai sus cât timp ai acordul lui.

Aceasta a fost, pe scurt, discuția noastră. Am simțit că este un om la fel ca noi toți care își caută liniștea și care dorește să se descopere pe sine și rostul pe care îl are în viață.

Pentru a primi articole despre călătoria noastră te poți înscrie aici.

Dacă nu ai descărcat încă e-book-ul nostru gratuit, Călătorește în siguranță, te invităm să accesezi butonul de mai jos și să urmezi pașii.

Călătorește în siguranță

Descarcă e-book

Ne poți urmări și pe Facebook și Instagram.

Vrei să beneficiezi de reduceri la servicii pentru călătorie? Accesează aici pagina noastră de resurse și bucură-te de oferte la cazare, transport aerian și terestru.

Călătorii frumoase,
Ancuța

4 comentarii Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.