Ce părere au străinii despre România

on

Nu am intervievat toți străinii, dar mulți dintre cei pe care i-am cunoscut, au avut mai multe cuvinte de laudă pentru țara noastră decât am avut noi.

Să vă dau câteva exmple.

Ieri eram la micul dejun și știți cum sunt oamenii în vacanță, mai intră în vorbă unii cu alții, mai schimbă impresii despre locuri pe care să le viziteze, mai povestesc despre una, despre alta. O tipă mă întreabă de unde suntem și îi spun că suntem din România. I s-a luminat fața și imediat a început să îmi spună că a fost și ea la noi în țară, în București, doar că din păcate a stat doar o zi, dar și-a dat seama că e o țară mult mai frumoasă decât se aștepta. Eu nu am știut ce să spun, decât că București e aglomerat și că e frumos în felul lui. Ei bine, deloc inteligent, știu, dar asta am învățat și eu, că trăim într-o țară nasoală, asta văd zilnic atunci când merg pe un site de știri sau pe Facebook. Nu sunt o victimă a mesajelor pe care le citesc, dar mă influențează, am crescut cu ele. Chiar am văzut un filmuleț făcut despre România în care cel care ne vizita spunea că cele mai urâte lucruri despre România le-a auzit de la români.

Aseară ne-am întors la hotel. Îl mai știți pe JP, prietenul nostru din Franța care a călătorit pe bicicletă vreo patru ani, care a fost în România de câteva ori și știe mai multe locuri din țara noastră decât știm noi doi? Dacă nu îl știți, vă invit să îl cunoașteți aici. JP are o imagine extraordinară despre țara noastră, când am fost la el anul trecut stătea în bucătărie și ne îndemna să vorbim în românește că îi era dor să audă limba noastră, chiar dacă nu înțelegea mare lucru din ce vorbeam. Mai prindea câte un cuvânt pe care îl mai auzise în călătoriile lui prin România și ne întreba ce înseamnă că îl tot aude la noi. Ei bine, el face acum un filmuleț cu toate călătoriile lui, cu locurile pe care le-a văzut și noi îl ajutăm să traducă întâlnirile pe care le-a avut cu nenea din sat de prin Maramureș sau cu tanti care mergea într-o dimineață la coasă. Aseară ne-a trimis 10 minute din filmulețul despre România, cât a reușit să facă până acum. Ne-am emoționat amândoi, la ce spune acolo, la ce lucruri frumoase poate cineva să povestească despre noi. Parcă la un moment dat aveam impresia că privesc un filmuleț despre altă țară și jur că îmi venea să îl întreb pe Cristi când mergem și noi să vizităm țara asta faină, rustică, cu oameni veseli și ospitalieri care îi opresc pe francezii ăștia să le dea mici și țuică, care îi cheamă să doarmă la ei în casă, nu în cort că e nasol dacă plouă la noapte. E așa de greu să transpun în engleza asta parcă rigidă cuvintele nostre specifice: Ioane, auzi mă, Ioane? Sunt din Franța, mă, copchii ăștia doi. Îți dai seama tu, mă? Tocmai din Franța pe bicicletă până la noi.

Nu sunt singurele exemple pe care le am, mai sunt și altele, dar astea două sunt de ieri, sunt cele mai recente.Am mai citit la un moment dat pe un grup de călătorie când cineva a pus o poză cu România că s-au înghesuit oamenii să scrie cât e de frumoasă țara noastră și că abia așteaptă să o revadă, cât de bune sunt prețurile și cât de faini sunt oamenii.

Nu e întotdeauna de bine, am citit și că unii ziceau că am merita să dispărem de pe hartă. Întotdeauna vor fi oameni din cele două categorii.

Acum, îmi dau seama că scriu acest articol când situația din țara noastră e departe de a fi roz, dar așa cum spunea tot prietenul nostru din Franța, dacă e să îți alegi țara după probleme, taxe și situația politică, s-ar putea să ne petrecem viața căutând-o. Uneori mi-e teamă să mă întorc în România, nu pentru mine sau pentru noi, pentru copiii noștri, pentru că nu știu dacă un sistem funcționează atât de bine acum încât să pun degetul și să zic, da, uite, de aici vine speranța.

Deși suntem acum desprinși de țară și ne-ar fi oarecum ușor să ne așezăm în orice colț din lumea asta, pentru că până la urmă desprinderea e cea mai grea, vreau să cred că ne vom întoarce în România și că vom reuși încă o dată în țara care nu a fost nicicând roz, dar care e a noastră.  
Pentru a primi articole despre călătoria noastră te poți înscrie aici.
Dacă nu ai descărcat încă e-book-ul nostru gratuit, Călătorește în siguranță, te invităm să accesezi butonul de mai jos și să urmezi pașii.Călătorește în siguranță

Descarcă e-book
Ne poți urmări și pe Facebook și Instagram.
Vrei să beneficiezi de reduceri la servicii pentru călătorie? Accesează aici pagina noastră de resurse și bucură-te de oferte la cazare, transport aerian și terestru.

Călătorii frumoase,
Ancuța


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.